Норвежкото правителство обеща, че до 2040 г. всички полети на местните авиолинии ще се осъществяват от самолети, чиито двигатели ще работят с електричество, съобщава Би Би Си.

За световния авиационен отрасъл това означава истинска революция.

През юли министърът на транспорта на Норвегия Кетил Солвиг-Олсен и Даг Халк-Петерсен, директор на Avinor,  компанията, която експлоатира аеропортите, заедно извършиха един твърде необичаен полет. Пред очите на журналистите те влязоха в кабината на двуместния самолет Alpha Electro G2, създаден от словенската компания Pipistrel. Машината извърши съвсем кратък, няколкоминутен полет над Осло.

Какво обаче беше необикновеното в това събитие? Отговорът в голяма степен се съдържа в името на самолета, който лети изключително с електричество.

Двамата извършиха този полет не за развлечение, а за да онагледят колко сериозни са плановете на Норвегия да намали в бъдеще нивото на въглероден диоксид в атмосферата.

Програмата на правителството до 2040 г. полетите на местни авиопревозвачи между летищата в страната да се извършват с електрически самолети е един от най-радикалните планове за намаляване на равнището на парниковите газове, които произвежда гражданската авиация.