С наближаването на датата 30 септември, когато в Македония ще гласуват на референдум за новото име на югорепубликата, се ожесточава и политическата обстановка - и двата митинга тази вечер го доказаха. Управляващи и опозиция организираха две отделни акции - в столицата Скопие и Щип, съответно в подкрепа на името "Република Северна Македония" и срещу него.

В Скопие коалицията "Заедно за Европейска Македония", начело на която е СДСМ, организира Марш за Европейска Македония, докато в Щип опозицията протестира срещу новото име на Македония и "капитулацията", за каквато партията определи споразумението с Гърция, подписано на 17 юни на брега на Преспанското езеро.

В Скопие демонстрацията бе под наслов "Марш за Европейска Македония" и за участие в нея се стекоха хора от всички краища на Македония. Съобщава се за стотина автобуса, с които са пристигнали привърженици на управляващата коалиция. Събитието започна с изпълнение на националния химн на Македония, а след това и на химна на ЕС - "Ода на радостта".

Освен премиерът Зоран Заев, говори и председателят на парламента Талат Джафери, който произнесе реч не само на македонски, но и на албански език. Македонският премиер излезе последен на трибуната.

"Бъдещето на нашите деца и техните деца зависи от нас, никой друг не може да вземе това решение, освен самите ние. Нашият мултиетнически народ е изправен пред важно решение и носи отговорността за него", каза Заев.

"27 години мечтаем за нещо, което днес има голям шанс да стане нашата реалност. Нека да бъдем рамо до рамо с всички развити страни, с качествено здравеопазване, образование. Днес най-накрая се изправяме, за да постигнем тази мечта. Нека осигурим европейското бъдеще за поколенията след нас. Това наше пътуване е към Европейската Македония", подчерта Заев.

Той припомни, че и на референдума за независимост, проведен на 8 септември 1991 г., не е било лесно да се вземе решение, но хората тогава са гласували с разум и любов към страната си.

Заев не пропусна да отбележи, че с присъединяването към ЕС и НАТО Македония ще се радва на големи инвестиции, безработицата ще падне и ще се предотврати миграцията от страната.

"Ето защо патриотизмът е да осигурим бъдещето на нашата страна. ЕС и НАТО са сигурен път, защото нямат алтернатива. Това е нашият път за по-добър живот... Ето защо сме приели смело и държавно решение и знам, че и народът ще вземе историческо решение за Македония. Приехме добавяне на думичката "северна", а Гърция призна нашия македонски език и идентичност, намерихме формула как да напишем европейска история", увери Заев, като същевременно подчерта, че Скопие и Атина са постигнали "най-добрата сделка в света и никой не може да я направи по-добра".

Заев благодари на другите етнически групи в Македония за солидарността и разбирането към македонската идентичност и език. В заключение той призова лидера на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски да се присъедини към кампанията.

Опозицията срещу "най-добрата сделка"

Преди началото на протестния марш в Щип, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски застана на колене и се поклони пред присъстващите, които, според думите му, защитават каузата за Република Македония.

"Казват, че последователите никога не трябва да виждат лидера на колене. Но имам отговор: Ако лидерът не коленичи пред своите последователи, тогава той не заслужава доверието им. Стоя пред вас като приятел и човек, притеснен за едни и същи неща, както и вие. Ние не трябва да имаме тайни помежду си. Само открито сърце и добри намерения".

По думите на Мицковски "Македония е в опасност, а тази опасност произтича от липсата на компетентност на властта и от криминалната върхушка, която управлява".

Под прикритието на европейското бъдеще, държавата се плячкосва и се злоупотребява със силното желание на македонския народ за европейски стандарти, просперитет и сигурност, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.