Европейският съюз тайно се подготвя да приеме безпроблемна ирландска граница след излизането на Великобритания от общността, което засилва шансовете на британската министър-председателка Тереза Мей да постигне споразумение за "Брекзит" до края на годината, пише в. "Таймс", цитиран от БТА.

Представителите на ЕС в преговорите за "Брекзит" искат да използват технологични решения, за да намалят до минимум митническите проверки между Северна Ирландия и Ирландия, допускайки отстъпка пред британските опасения.

Според плана на ЕС стоките могат да бъдат проследявани чрез баркодове върху контейнерите за доставка съгласно схеми, управлявани от регистрирани компании. Това би премахнало нуждата от нова гранична инфраструктура, отбелязва британското издание.

Труден въпрос в преговорите досега е как да се избегне връщането към "твърда" граница в Северна Ирландия с нови проверки и контрол на фона на страховете, че това може да доведе до подновяване на конфликта в региона.

Британското правителство отказа да приеме първоначалното предложение на ЕС, че на практика би трябвало да има граница в Ирландско море с проверки на стоките.

Планът на Брюксел предизвика недоволство сред консерваторите на Мей и техните парламентарни съюзници от Демократичната юнионистка партия заради създаването на различен конституционен и териториален статут за Северна Ирландия.

Сега има развитие на събитията, което може да помогне на Мей да убеди скептиците у дома да подкрепят нейния план за "Брекзит". Главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние работи по нов текст на протокол, очертаващ план за използване на нови технологии с цел намаляване на проверките до минимум. Тези предложения трябва да бъдат изпратени на европейските правителства след конференцията на Консервативната партия на 3 октомври.

Надеждата е, че подготвяният протокол ще помогне на Мей да оцелее достатъчно дълго, за да постигне споразумение с Брюксел през тази зима. Протоколът ще отиде доста по-далеч отпреди, приемайки довода на британското правителство и много привърженици на "Брекзит", че технологиите могат да решат ребуса, свързан с това как да се избегнат проверките между Северна Ирландия и Ирландия.

Поверителни дипломатически документи, цитирани от "Таймс", разкриват решимостта на ЕС да премахне напрежението във връзка с ирландския въпрос.

"Най-големият нерешен проблем е Северна Ирландия", се казва в един от документите. "Във Великобритания има политическа мобилизация в това отношение. Затова ние се опитваме да изясним позицията на ЕС", пише в него.

ЕС прави и друг жест с цел укрепване на позицията на Мей, като внимателно подготвя своя протокол по такъв начин, че да не позволи на шотландските националисти да поискат същата сделка.

"Решението е формулирано конкретно за Северна Ирландия, така че не е приложимо за Шотландия - въпрос, който предизвиква тревога във Великобритания", се казва в документа.

Лидерите от ЕС ще използват своята среща на върха тази седмица, за да дадат сигнал, че преговорите за "Брекзит" навлизат в своята финална права. Те ще внимават да не казват нищо, което може да усложни живота на Мей у дома. Британската министър-председателка трябва да се изправи пред конференцията на своята партия и лидерите от ЕС не искат Мей да се провали.

Ако обаче след това правителството в Лондон продължи да отхвърля "оперативния" план на ЕС за избягване на "твърда" граница в Ирландия, ще има проблеми, когато дойде времето за следващата среща в Брюксел на 18 октомври, коментира "Таймс".