Словакът Марош Шефчович обяви току-що кандидатурата си за председател на Еврокомисията на изборите за Европарламент през 2019 г.

Зам.-председателят на ЕК по енергийния съюз е кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС), оглавявана от Сергей Станишев. Шефчович съобщи, че е получил подкрепата на 9 партии, влизащи в ПЕС.

Марош Шефчович е вторият човек, обявил кандидатурата си за висшия пост. Първи го направи преди десетина дни германецът Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП).

Източноевропеецът

Шефчович призова да се отървем от бодливата тел, останала в мислите ни от миналото.

И още в началото на изявлението си словакът даде да се разбере, че се кандидатира като човек от Източна Европа, преживял комунизма:

„Само преди 30 години като млад студент в Братислава гледах пред бодливата тел печално известната Желязна завеса. И се чудех как живеят хората на другия бряг на Дунав, какво правят нашите австрийски съседи. Тогава не можех да си представя, че един ден Европа ще бъде обединена и че лично аз ще мога да работя за нея.“

И даде заявката си:

„Днес съм застанал пред вас, готов да служа на Европа в друго качество.“

Той получил необходимата според устава на ПЕС подкрепа на 9 членуващи в нея партии от цяла Европа.

„Това ми позволява да бъда начело и да дам тласък на социалдемократическото семейство да прокарва вдъхновяващи решения за европейските народи“, каза Шефчович.

Той изтъкна, че в момента континентът е изправен пред няколко предизвикателства за обществото, които много хора смятат за заплахи.

„Говоря за неравенството, защото облагите от глобализацията не са разпределени справедливо, а пропастта между богатте и бедните става по-дълбока. Говоря за чувството за несигурност поради дигитализацията и автоматизацията. И говоря за миграцията, демографията и за известна носталгия по миналото“, изтъкна словашкият социалист.

Най-големите заплахи според Шефчович обаче са фалшивите обещания. И днес в Европа слушаме обещания, основаващи се на ксенофобски, популистки и антиевропейски възгледи. Използват се опасенията на хората и техните законни гняв и разочарование. Но сеещите тези идеи крадат чувството за патриотизъм и злоупотребяват с него.

„Те често си играят с огъня и нямат търпение да разрушат нашето европейско сътрудничество, нашата европейска мечта“, изтъкна Шефчович.

„Изграждането на бъдещето чрез пресъздаване на миналото никога не работи.  Моята визия е съвсем ясна. Имаме нужда хората от всички слоеве, от всички краища на Европа да бъдат и да се чувстват годни за бъдещето. Искам да засиля чувството им за стабилност и сигурност, като и за принадлежността им към нашия общ европейки проект. Нашата Европа трябва да има подкрепа от всекиго“, продължи кандидатът на ПЕС.

Приоритетите

Той се застъпи за няколко сфери:

• Автономия на Европа в редица ключови технологии. Така можем да бъдем сигурни, че Старият континент ще бъде силен в ожесточената конкуренция със световни сили като САЩ или Китай;

• Силна европейска индустриална политика в стратегически сектори. Така Европа ще стимулира „най-блестящите си умове“ да работят на нейна територия, а не отвъд океана. Очевидно Шефчович имаше предвид САЩ;

• Постоянно обучение на хората – от детска до пенсионна възраст, най-вече в областта на екологията, дигиталните технологии и финансите.

Според Шефчович трябва да спрем да говорим за изток, запад, север и юг. Мостовете не само между центъра и периферията или градовете и селските райони, но и между гражданите на Европа и техните представители трябва да бъдат здрави и изградени върху взаимно доверие и разбирателство.

„Трябва да се отървем от бодливата тел в мислите ни“, заключи еврокомисарят.

Кандидатурта на Марош Шефчович е изненадваща в известна степен, коментираха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел. Имаше очаквания за водещ кандидат, или Spitzenkandidat на ПЕС, да се бори холандецът Франс Тимерманс - в момента първи зам.-председател на ЕК. Сред спряганите имена на по-ранен етап бе и това на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Самата тя обаче категорично отхвърли тази възможност.

Шефчович със сигурност няма да е единственият кандидат на ПЕС. В партийните редици ще има вътрешна надпревара между няколко души, като един от тях ще бъде издигнат за водещ кандидат да оглави следващата Еврокомисия. Първоначално бе съобщено, че кандидатите ще се обявяват след 1 октомври. Подраняването с кандидатурата на Шефчович обаче може да е знак, че ПЕС бърза да издигне човек, за когото смята, че е в състояние да се пребори с германеца Манфред Вебер. Едва ли става дума за самоинициатива на словашкия социалист.

Окончателното решение кого ще издигне ПЕС се очаква да бъде взето през декември.