Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен се връща на политическата авансцена с призив към популистките партии и движения да се обединят срещу традиционните формации, предават световните медии.

Льо Пен, която понесе поражение в президентските избори през миналата година от леволибералния държавен глава Еманюел Макрон, сега почти го застига. Нейната партия "Национален сбор" (бивш "Национален фронт") има 21 от предпочитанията на избирателите, докато президентската формация "Република в движение" е само с половин процентент пункт пред нея, личнията рейтинг на Макрон също е в свободно падане.

В реч пред свои привърженици в южния френски град Фрежус вчера Льо Пен изложи програмата на своята партия за предстоящия евровот и каза, че затъналият в "безсмислена миграционна политика" Европейски съюз се е изчерпал. Тя предложи на всички "конструктивни политически сили" в Европа да се обединят и да учредят на негово място "Съюз на европейските нации" (СЕН). 

"Европейският съюз - това не е Европа. Европейският съюз е идеологическа конструкция, институция, управлявана от анонимна власт, която централизирано ръководи необятно пространство, простиращо се до Турция или Магреб. Това пространство не е свързано с някаква история, няма някакви корени или традиции, това е пространство, което в действителност няма нито сили, нито перспективи, освен да се разтвори в световната магма. Обобщавайки, можем да кажем, че ЕС по най-сериозен начин вреди на Европа", каза Льо Пен в словото си, предавано но френския тв канал Бе Еф Ем. 

Според нея ЕС в сегашния си вид се е превърнал в "диктатура, която унищожава народите, използва насилие срещу народите, като например срещу британците или поляците, които не се подчиняват на неговите закони, а също и шантаж срещу всички останали". 

"Евросъюзът не защитава Европа, а руши европейската идея. Нещо по-лошо - той организира нейното унищожение чрез миграционния потоп, чрез подчинението си на финансовите олигархии, като демонтира нашите системи за социална защита, като унищожава нашата идентичност, като въвежда договори за свободна търговия, чрез които се ограбват нашите територии и икономики", подчерта Льо Пен.

Алтернатива на сегашния политически проект, въплътен в Европейския съюз, според нея трябва да стане програма за изграждане на европейския континент на съюз на равноправни европейски нации, основан на общата европейска култура и цивилизация, на общите традиции и ценности. Затова в програмата на нейната партия се говори за "борба на нациите срещу Европейския съюз", която на практика е "борба за независимост", заяви Льо Пен. 

"Именно нациите ще възстановят и ще спасят Европа. Този проект ще бъде противопоставен на проекта на ЕС и ние ще го наречем "Съюз на европейските нации", каза тя.

Льо Пен съобщи, че в европейските избори през май догодина Националният сбор  ще се яви "във връзка" със съюзните си партии от семейството на "Европа на нациите и свободата".

Макрон обяви, че тези избори ще бъдат открита битка между антиимигрантските популистки партии като Националния сбор и проевропейските прогресисти като него.

"Във Франция нашата цел е да бием Макрон", каза Льо Пен. "В Европа тя е да изградим с нашите съюзници, другите групи, мнозинство, което ще скъса с гниещия Европейски съюз и върви към сътрудничество на нации, които взаимно уважават своите различия и идентичност."

Популистки движения отбелязаха изборни успехи в Австрия, Италия, Швеция и Унгария, но досега не са успели да се обединят, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня, че Льо Пен с усилие обедини партията си и оцеля като лидерка след тежката загуба от Макрон.