Докато съветът на управляващата коалиция се съвещаваше, за да излезе с нова номинация за министър на транспорта, президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, за да стане министър на вътрешните работи, докато не бъде спазена законовата процедура.

"Единственият ми ангажимент към главния секретар Младен Маринов е за неговото освобождаване. Вчера секретарят по правни въпроси проф. Емилия Друмева разясни много точно какви са нормативните изисквания за подписване на един указ. Мисля, че темата е изчерпана. Ние на най-високо ниво трябва да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата. След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-лесният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността", заяви държавният глава при откриването на учебната година на Националната гимназия за древни езици и култура, цитиран от агенция "Фокус".

Ден по рано Емилия Друмева разясни каква е процедурата по издаването на указ - разписана е в правилника на Министерския съвет и според нея се изисква съгласуване, каквото от "Дондуков" 2 твърдят, че не е имало. Според президентската администрация им е било предоставено само решението на кабинета, с което предлагат на президента да подпише указа за освобождаването на Маринов. А съгласувателната процедура изисква пакет от документи преди решението на Министерския съвет, не след.

Правната уредба на съгласувателната процедура е подробно разписана в Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация (УПМСНА); регламентира и отношения с институции и организации, с които МС общува при осъществяването на т.нар. споделена компетентност, посочи Друмева, като цитира чл. 32, ал. 2, според който вносителите съгласуват с президента проектите на актове, съдържащи предложения за издаване на укази.

По думите ѝ е видно, че нормата на чл. 32, ал. 2 от УПМСНА е императивна и не прави разлика дали споделената компетентност между МС и президента е за назначаване или за освобождаване. Според проф. Друмева съгласувателната процедура в тези случаи не предвижда срок.

"Заслужава отбелязване, че Устройственият правилник на Министерския съвет и неговата администрация е уникален нормативен акт. Несъмнено той е задължителен преди всичко за самия Министерски съвет, но е задължителен и за всички лица под юрисдикцията на българската държава. Смисълът и предназначението на съгласувателната процедура е да се постигат разбирателство и синхрон и чрез диалог да се предотвратява, респ. преодолява възможно напрежение между институциите в държавата", посочи още проф. Емилия Друмева.

Както стана ясно, на практика няма пречка пред депутатите да гласуват назначаването на Младен Маринов за министър на МВР. Такава теза застъпват много други конституционалисти, в т.ч. бившият служебен премиер в мандата на президента Росен Плевнелиев - проф. Георги Близнашки. Т.е. за управляващите не би трябвало да е оправдание да не гласуват новите назначения това, че Радев не подписва указа за Маринов.