Пиенето по една таблетка аспирин на ден се препоръчва от много медици, но ново изследване показва, че при неправилен прием това може да бъде опасно за здравето, пише Би Би Си.

Доказано е, че за хора, прекарали инфаркт или инсулт, една таблетка аспирин дневно е полезна. Лекарите го предписват, защото аспиринът разрежда кръвта и намалява риска от повторение на сърдечен пристъп.

Но учени установиха, че на здрави хора над 70-годишна възраст аспиринът може да причини вътрешен кръвоизлив, който може да доведе и до смърт.

Според тях резултатите от проучванията са изключително важни и са предупреждение, че аспиринът не може да се приема без да бъде предписан от лекар.

Напълно здравите хора понякога по собствена преценка започват да пият медикамента, за да намалят риска от сърдечни заболявания. Освен това съществуват теории, че аспиринът трябва да се взема като превенция срещу рак. В тази връзка са извършени няколко изследвания, но окончателни изводи няма.

В изследването са били включени 20 хил. души в Австралия на над 70-годишна възраст, които никога не са имали сърдечни заболявания.

На половината от участниците в проучването в продължение на пет години е давана неголяма доза аспирин. 

Както показват резултатите, публикувани в три статии в The New England Journal of Medicine" аспиринът никак не е помогнал за намаляването на риска от сърдечни заболявания.

При някои от участниците в изследването  се наблюдавали и случаи на стомашни кръвоизливи.

"Тези открития ще помогнат на много лекари, които вече се съмняват дали да предписват аспирин на здрави пациенти", казва проф. Джон Макнил от австралийския университет "Монаш".

Проф. Питър Ротуъл от Оксфорд смята, че резултатите от изследването са еднозначни.

"Да пиете аспирин, ако сте здрав, сте над 70 г. и не сте изкарали инфаркт, на практика е безполезно", казва той - "В този смисъл самостоятелно да се приема аспирин без предписание от лекар не е нещо, което препоръчвам", добавя професорът.