Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. Това съобщава "Франс прес", цитирана от БТА.

"Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари", заяви миналата седмица във Фейсбук лидерът на антисистемното Движение "Пет звезди".

В следващия бюджет "ще предвидим намаляване на косвеното обществено субсидиране (на пресата), а в момента подготвяме писмо до компаниите с държавно участие, за да ги помолим да престанат да плащат на вестниците" чрез купуване на рекламно пространство.

Подобно на основателя си Бепе Грило в Движение "Пет звезди" са убедени, че традиционните медии искат коалиционното им управление с крайнодясната "Лига" на Матео Салвини да се провали. Ди Майо и министрите на "Пет звезди", премиерът Джузепе Конте и някои от министрите на "Лига" говорят чрез Фейсбук и Туитър, критикувайки традиционната преса и съдържанието й, за да защитят "народа" от "системата

"Това не е журналистика, това е просто пропаганда с цел да се защитят интересите на малобройния елит, който си мисли, че ще продължи да определя всичко", заяви 32-годишният вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

"Не чета италианските вестници, за да се информирам, а само за да разбера как искат да ни атакуват", каза още Ди Майо.

Ди Майо, който изкара само един мандат като депутат от опозицията, преди да дойде на власт, "не е свикнал с натиска на пресата и с факта, че пресата е свободна", каза пред Франс прес Рафаеле Лорусо, генерален секретар на Националната федерация на италианската преса. 

"Да кажат, каквото си искат"

Ди Майо и съюзникът му Салвини, бивш журналист в притежавано от "Лигата" радио и по-опитен политик, "фаворизират социалните мрежи, защото чрез тях говорят директно на симпатизантите си и могат да им кажат, каквото си искат", добавя Лорусо.

Само за един ден те пускат много видеа във Фейсбук и съобщения в Туитър.

В скорошно интервю Салвини заяви, че един от публикуваните му във Фейсбук видеозаписи е бил видян от осем милиона души, "по-голям брой хора от този, до който бих достигнал чрез традиционна медия".

Тази директна атака от страна на ръководител на движение, който поощрява пряката демокрация чрез интернет и често критикува "фалшивите новини" на големите вестници, буди тревога на най-високо равнище в италианската държава.

Президентът Серджо Матарела защити в събота печата, като подчерта в адресирано до сицилиански вестници изявление, че "безусловната свобода на печата е крайъгълен камък и основен елемент на демокрацията".

"В западния свят, в който живеем засега, жизнеността на вестниците се възприема като знак за демокрация и наличие на гражданско съзнание", пише в публикувана от в. "Република" статия Ецио Мауро, дългогодишен директор на два всекидневника. 

"В света на Ди Майо вестниците са врагове, натрапници, действащи незаконно паразити", добавя Мауро. Според него предвидените от Ди Майо мерки "показват страха му от свободното, независимо, плуралистично и самостоятелно обществено мнение".

Ди Майо разкритикува също така и реформата на авторското право, която предвижда интернет гигантите да плащат за използваните от тях художествено съдържание и статии и която в сряда получи зелена светлина от Европейския парламент.

Според Ди Майо това е "срамно": "Под предлог за реформа на авторското право Европейският парламент на практика легализира превантивната цензура".

"Ще бъде истинско удоволствие след следващите избори за Европейски парламент през май догодина да видим една изцяло обновена управленска класа на ЕС, която няма да мисли как да приема подобни безобразия", заключи Ди Майо.