Лидерът на Движение "България за гражданите" Меглена Кунева е категорична, че партията не води преговори за бъдеща коалиция с ГЕРБ. Темата стана актуална през последните седмици, след като в началото на август председателят на Демократи за силна България Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок с мотиви, че Бойко Борисов е превзел обединението.

С Борисов за последно се чух след изборите за европейски парлмент, когато ми изпрати SMS за да ме поздрави за спечеления мандат, каза Кунева.

Според нея преди изборите обещания за коалиции не се правят "от приличие", както и обещания "Никога с никого".

Предварителни намерения за коалиция няма. Докато не минат изборите, нямаме мандат от гласоподавателите, казва бившият еврокомисар по въпросите за защита на потребителите.

Виждаме коя е първата политическа сила. Социолозите казват, че Борисов ще спечели и няма съмнение, нали? По конституция мандатът отива при него. Аз не считам за правилно това, че смята да не управлява, ако няма пълно мнозинство. Оттам нататък той може да покани всеки за коалиция. Тогава трябва да решим, обяснява политическата реалност Меглена Кунева.

Ние сме казали - с БСП няма как да управляваме заедно, защото имаме силни идеологически различия. Нашият естествен партньор е вдясно, добавя тя.

Според Кунева след изборите на 5 октомври може да се обмисли вариант преди евентуална коалиция да се попита членската маса на блока.

Нека питаме нашите членове дали искат коалиция с ГЕРБ или каквато и да е подкрепа при вземането на политически решения, казва тя.

Кунева е категорична, че няма да се кандидатира за председател на Реформаторския блок.

Във вторник решихме, че ще има наша кандидатура, но няма да съм аз, категоричен е лидерът на ДБГ.