Старши треньорът на българския ансамбъл Весела Димитрова разкри за готвени промени през новия сезон пред официалната фейсбук страница на Българската федерация по художествена гимнастика.

Вчера приключи Световното първенство, на което България беше домакин. Два от трите медала бяха спечелени от девойките на Димитрова и нейната асистентка Михаела Маевска - злато на пет обръча и бронз в многобоя. Симона Дянкова Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова вчера вдигнаха на крака публиката в зала "Арена Армеец".

Другото отличие е сребро в отборната надпревара на Невяна Владинова, Катрин Тасева и Боряна Калейн.

Весела Димитрова отбеляза, че освен новите уреди и съчетания, които ще се изготвят, ще има и нови гимнастички. Тя поясни, че това се налага заради изключително високата натовареност, която води до контузии. И обмисля да използва повече момичета, като по този начин ще може и да ги обиграва.

От новия сезон композициите при ансамблите ще бъдат на пет топки и с три обръча и два чифта бухалки.

„Оттук нататък нови съчетания, нови композиции, нови уреди, нови гимнастички... Кои ще са те, ще видим. Имам осем разкошни момичета, като всяка една може да стане титуляр и мисля да експериментирам. Виждате, че става много труден спортът, постоянно стават контузии и мисля, че трябва да имаме друго ниво на подготовка, коментира Весела Димитрова. - Идеи имам много за новите съчетания, стига да успея да ги осъществя. Мисля, че ще успея. Имам осем грации, ще видим как ще станат нещата с базата, дали ще може да имаме още един килим и тогава ще може да сме абсолютно категорични.“

„И този сезон исках да участваме с пет момичета, но имаше контузии. Затова искам да участвам с шест, за да може да се обиграват, но на олимпийските игри могат да участват само пет. Няма да има контролно за гимнастичките. Конкуренцията е най-хубавото нещо, за което може да си мечтае един треньор“, поясни Димитрова.

„Искам да са по-специални съчетанията ни. Имахме среща с техническия комитет на ФИГ (международната федерация, бел. ред.), говорихме за промените при ансамблите и как да станат нещата по-атрактивни. И върху психическата устойчивост ще работим. Искам да са по-артистични. В тази насока мисля да поработя“, сподели намеренията си Весела Димитрова.

Тя и други специалисти отчетоха, че емоциите са взели връх у момичетата ни и те не са успели да изиграят чисто и двете си композиции в един ден. Весела Димитрова отбеляза крехката възраст на състава си и обеща, че следващия път ще бъде различно.

„Имаме златен медал, шампионки сме на обръч, завоювахме и квота за олимпиадата, мисля, че трябва да бъдем доволни, рече Димитрова. - Аз успях да наблюдавам състезанието в събота, след като приключи. Мисля, че всички отбори допуснаха грешки, не знам на какво се отдава това. ОК, за нас напрежението бе много, но другите отбори… Стори ми се странно Световно. Анализирахме нещата. Следващия път обещавам, че ще играем без грешка. Много са малки момичетата, да не го забравяме. Те влязоха ударно миналия сезон и аз продължавам да повтарям, че имат да се учат. Винаги е трудно да играеш в България. Дано се поучат.“

„Просто бе трудно, толкова много искаха да се представят добре момичетата, че това им изигра лоша шега. Иначе бе страхотно изживяване. Те са късметлийки, че изживяха това, продължи треньорката. - Аз още не съм осъзнала, че децата са първи на обръчи в света, малко ми е още трудно да се радвам. Бе много важно за нас да вземе квота, така че догодина в Баку ще бъдем по-освободени“, завърши Димитрова.