Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че властите трябва да проверят опозиционни членове, които участват в борда на Ишбанк, най-голямата листвана на борсата турска банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Хюриет".

Ердоган и негови сподвижници и преди са призовавали за по-строг контрол над основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) заради дела от 28.09%, завещан на партията от Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на Турската република.

НРП не получава дивиденти от своя дял - те отиват в културни асоциации, каквато е била волята на Ататюрк, но членове на партията участват в управителния съвет на банката.

"Партията има 28 процента от Ишбанк. Тя не може да получи пари от това, но има четирима членове на борда. Какво правят тези четирима членове? Това трябва да се провери", заяви Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Акциите на Ишбанк спаднаха с 3.6% до 3.99 лири тази сутрин. 

От трезора заявиха, че е много важно да не стават обект на политически дебати и посочиха, че доверието в банките трябва да бъде съхранено заради националната икономика.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу заяви, че партията не се намесва в работата на банката и притежава акциите от дълг към завещанието на Ататюрк.

"Всеки трябва да уважава наследството на Ататюрк. Никой от четиримата колеги, които са част от борда на Ишбанк, не се намесва в банковите дела, те просто имат честта да представляват дела на Ататюрк", посочи той. 

Банката съобщи, че са имали случаи, когато 28.09-процентовият дял акции на Ататюрк са били представлявани от НРП и от държавното съкровище, заедно или поотделно.

"Това няма никакво въздействие върху дейността на банката ни или върху начина, по който работим", казаха от трезора.

След увеличаване на правомощията си като президент през юли Ердоган назначи зет си за финансов министър и пое управлението на държавния суверенен фонд. Страхът от нарастващ авторитаризъм и липсата на независимост на централната банка помогнаха тази година турската лира да се обезцени с 40%.

Според Кълъчдароглу Ердоган иска акциите на Ишбанк да бъдат прехвърлени на държавния суверенен фонд.

По-рано властите са се възползвали от активите на Bank Asya, която се владееше от последователи на базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, когото правителството обвинява за опита за преврат през 2016 г.