Договорът между Националната електрическа компания (НЕК) и консултанта за АЕЦ "Белене" - "Уорли Парсънс", заради който НЕК беше отново осъдена, не защитава по никакъв начин инвеститора - държавната компания. Това обяви по БНР днес Петър Илиев, изпълнителен директор на НЕК ЕАД.

НЕК бе осъдена от "Уорли Парсънс" да плати нови 37 млн. евро заради работа по неосъществената Втора атомна електроцентрала. Договорът с консултанта е сключен по време на кабинета на тройната коалиция, начело със Сергей Станишев, когато министър на икономиката и енергетиката бе Румен Овчаров. Контрактът бе прекратен при кабинета "Орешарски", когато енергиен министър бе Драгомир Стойнев.

Петър Илиев посочи, че по същия начин НЕК не е била защитена и при договора за "Цанков камък". Хидровъзелът е един от най-скъпите и разточителни енергийни проекти, осъществени до момента в България - за мощност от 80 мегавата държавата чрез държавните си енергийни фирми плати близо 500 милиона евро. 

По думите му поредното плащане, дошло в резултат на арбитражно дело, е поредният "скелет от гардероба" на "Белене". Илиев обясни, че след анекс 5 към споразумението между НЕК и руската "Атомстройекспорт" (анексите са общо 13, но договор за строителство на "Белене" така и няма - бел.р.), е поръчано оборудването с дълъг срок на производство и НЕК е трябвло да има консултант или архитект инженер за всички дейности, които се извършат, и тогава се сключва договора с "Уорли Парсънс".

България плати за него над 660 милиона евро, тъй като бе осъдена от арбитража.

"Но никой не е предвидил, че няма да бъде сключен договор с "Атомстройекспорт", който в бъдеще да бъде прекратен, и поради тази причина в контракта с "Уоли Парсънс" липсва клауза за прекратяването му", заяви шефът на НЕК.

Запитан как е възможен подобен пропуск, който е недопустим, тъй като е задължителен реквизит за всеки търговски договор, той отговори:

"Както казва премиерът НЕК винаги е бил на страната на булката... Не мога да ви кажа как е станало, станало е."

До прекратяването на договора, "Уорли Парсънс" - консултант и архитект-инженер на проекта, получават от НЕК близо 265 милиона евро (265.863 млн. евро), съобщи Петър Илиев.

След прекратявнето на договора, НЕК плаща "едни малки суми" - става въпрос за по няколко милиона, "после спира да плаща, но фактурира", стана ясно от обясненията на Илиев, който оглави НЕК в края на ноември 2014 г.

Освен това обаче той съобщи още нещо - по време на арбитражното дело с "Атомстройекспорт", която съдеше българската страна заради поръчаното и неплатено оборудване за АЕЦ "Белене" по времето на Станишев, НЕК не е успяла да използва консултанта "Уорли Парсънт" като наш свидетел, тъй като тогава са водели дело и с тях.

Петър Илиев посочи, че все пак има "добра новина" и тя е, че искът на "Уорли Парсънс" е бил за над 56 милиона евро, а НЕК ще плати с двайсетина милиона евро по-малко. За да изплати сумата, държавната компания ще се лиши от печалбата си, а и Българският енергиен холдинг също ще отпусне някакви средства.

Румен Овчаров - на мушката на прокуратурата заради АЕЦ "Белене"

През ноември 2016 г. прокуратурата повдигна обвинение на бившия енергиен министър Румен Овчаров, за това, че в края на ноември 2006 г. не е упражнил контрол и не е изискал сключването на основен договор за строителството на АЕЦ "Белене".

От СГП констатират, че със споразуменията между НЕК и "Атомстройекспорт" е дадено само началото на процедурите по издаването на разрешение за строеж, изготвени са техническо задание и идеен проект, но до окончателното изграждане на съоръжението не се е стигнало. От това е настъпила вреда за НЕК в размера на стойността на договора, а Румен Овчаров - като принципал на енергийната компания, е трябвало да упражни контрол, за да бъде приключен проектът докрай. Той не го е направил и в това се състои повдигнатото му обвинение.

Наскоро стана ясно, че премиерът Бойко Борисов се съветвал с Овчаров за бъдещето на Втора атомна. Самият Овчаров публично заяви, че го е посъветвал да се намери бързо архитект-инженер за проекта.