"Иди си, Борисов".

Така съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова премиера Бойко Борисов да се оттегли от властта. Той припомни, че неведнъж е отправял подобен призив към премиера, но мнозина са помислили, че се е шегувал. Според Атанасов само оттеглянето на Борисов може да доведе до търсене на разумна алтернатива.

"На всички проблеми имаме алтернатива, нека да отидем на предсрочни избори да видим кой колко тежи".

Така Атанасов отговори на твърдението, че според социологическите агенции неговата формация е незабележима. Той припомни, че според същите тези агенции рейтингът на Борисов за последните месеци е паднал с 6-8 пункта. И изтъкна, че държавата се управлява чрез авторитарен механизъм. А през всичките тези години Борисов не е правил нищо друго, освен "да разпределя порциите между близките до него олигарси".

"Това е една агония. Последните дни имаше много тежки спекулации, че има пълзящ преврат. Ние от "Демократична България" установяваме, че има пълзяща правителствена криза, перманетна, постоянна", заяви Атанасов.

И даде пример с това, че вицепремиерът Валери Симеонов е дал на прокурор министъра на туризма Николина Ангелкова. Атанасов припомни и скандалите в енергетиката, неприетите оставки на министрите Теменужка Петкова и Бисер Петков и др.

"Проблемът не е в машата, а в главата на правителството. Борисов не може да се справи със собствения си екип, не може да убеди обществото в действията си", коментира Атанасов.

Той заяви, че Младен Маринов, който е номиниран за вътрешен министър, не е имал качества за главен секретар на МВР.

"Всички професионални негови прояви доведоха до оставката на сегашния министър. Сега той ще го замести. Не се отговори на факти за негови зависимости в миналото. От момента, в който бе отстранен Веселин Вучков досега МВР е на ръчно управление от Борисов. Важното е системата да не работи. Ако МВР работи, ще вземе да разкрие тежките корупционни схеми по високите етажи на властта", каза Атанасов.

Той припомни заглавия в западни медии, според които в България корупцията прави силата. И изтъкна, че това няма как да става без политически чадър. Според Атанасов в момента власта имитира борба с корупцията, защото предстои избор на нов главен прокурор.

"Неслучайно има перманентни протести и напрежение в обществото. Политическият връх не може да се справи с политическите предизвикателства", смята Атанасов.