Софийската градска прокуратура възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши проверка по повод публикация в сайта „Биволь“ със заглавие „ДжиПи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“.

Това съобщиха днес от държавното обвинение. Самата публикация се появи още на 10 септември.

От прокуратурата обаче съобщават още:

На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация, е постъпил до главния прокурор (Сотир Цацаров - б.р.) от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на г-н Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени.

Датата днес е 17 септември.

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. В материала на "Биволъ" са приложени документи, за които се твърди, че са т.нар. паралелно счетоводство на свързани консултантски фирми. Данните са за периода ноември 2013-януари 2015 г., се твърди още в статията. 

Преди дни журналистът Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Било бяха задържани от полицията, докато продължаваха разследването си по случая край Радомир. Те получават сигнал за подготовка на унищожаване на документация, свързана с публикацията и го изплащат и до органите на реда. В крайна сметка обаче самите журналисти се оказват за няколко часа в ареста. Затова и тази вечер в София е организиран протест, а случаят бе отразен в световните медии. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обаче е на мнение, че няма за какво да се извинява за ареста на журналистите. Нещо повече - "Биволъ" и бТВ трябвало да се извинят на него.

 
Фирмата "Джи Пи Груп" се свързва с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. Това е една от големите компании в строителния бранш, която печели големи обществени поръчки. В материала на "Биволъ" обаче са споменати и други компании, както и лица от държавната администрация.
 
В понеделник вечер граждани, подкрепящи свободата на словото и задържаните журналисти протестираха пред Съдебната палата. На протеста се събраха и колеги, и обществени фигури - представители най-вече т.нар. "демократична общност".