Президентът Румен Радев няма да се отзове на поканата за среща, отправена му по-рано днес от парламентарните председатели на ГЕРБ и "Обединените патриоти" Цветан Цветанов и Волен Сидеров. Двамата представители на коалиционния съвет на властта - неформалният орган, в който двете формации обсъждат действията си, поискаха от Радев на среща, на която да бъде изяснет казусът с освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР, след като той е номиниран за министър в силовото ведомство.

Планът на управляващите е новите министерски имена да се гласуват в четвъртък. Формално липсата на указ от държавния глава не пречи на това. Президентът обаче настоява преди да подпише освобождаването на Маринов, Министерският съвет да извърви законовата процедура в случаите, когато предлага на държавния глава подписването на указ. До момента това не се е случило, категорични са от "Дондуков" 2. 

„Поканен съм на среща, на която няма как да отида. Особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган.“,  заяви в отговор на поканата за среща Румен Радев, цитиран от пресслужбата си.

След което припомни:

„Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено, а именно съгласуването на това предложение за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР“, допълни държавният глава.

В превод - според институционалната субординация в държавата премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър в оставка Валентин Радев са тези, които трябва да се нагърбят с комуникацията между Министерския съвет и президента в случая. По закон Румен Радев няма срок, в който трябва да подпише предложения му от изпълнителната власт указ за освобождаване на Младен Маринов - такъв срок няма дори, ако процедурата бе изпълнена коректно от правителството.