Русия и Турция се споразумяха днес да създадат демилитаризирана буферна зона в северозападната сирийска провинция Идлиб, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Зоната ще разделя сирийските правителствени войски от бунтовническите сили, обяви руският президент Владимир Путин след четиричасово преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в черноморския курорт Сочи.

Турски и руски военни ще патрулират в зоната, за да гарантират, че установеният в нея режим се спазва. Всички тежки оръжия ще бъдат изтеглени от нея, а "радикално настроените" бунтовници, включително "Джебхат ан нусра", ще трябва да я напуснат.

"Решихме от 15 октомври тази година да създадем по линията на съприкосновение демилитаризирана зона с ширина 15-20 км", каза Путин, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Територията, която се намира под контрола на сирийската армия и опозицията трябва да бъде демилитаризирана", каза Ердоган, цитиран от ТАСС. "Заедно с Русия ще положим всички усилия за отстраняване на всички радикални групи от тези територии".

Говорейки след срещата на двамата лидери, руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че няма да им нова военна операция срещу Идлиб от сирийските правителствени сили и руските им съюзници, предаде Ройтерс.

Русия, най-големият външен поддръжник на сирийския президент Башар Асад във войната му срещу бунтовниците, се готвеше за офанзива срещу Идлиб, град и провинция с население от 3 милиона души, контролирани от бунтовниците, припомня агенция Интерфакс. Шойгу каза, че след разговора с Ердоган Путин се е отказал от офанзивата.

Не стана веднага ясно дали демилитаризираната зона ще включи и града Идлиб, посочва Ройтерс. Ако го включи, това ще изисква част от бунтовниците да го напуснат.

Преди да замине за Русия, Ердоган каза, че турските призиви за примирие в Идлиб дават резултати след дни на относително спокойствие на място и че трябва да бъде свършена още работа.

Путин този месец публично отхвърли предложение на Ердоган за прекратяване на огъня в провинцията на тристранна среща в Техеран с участието на иранския  президент Хасан Рохани.

Сирийският представител в ООН в Женева Хусам Един Аала, каза по-рано днес, че правителството на Асад е решено да изтласка от Идлиб фронта "Ан Нусра", съобщи Ройтерс.

(Агенции и екип на Клуб Z)