Вицепремиерът Валери Симеонов е изпратил официално писмо до началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. майор Данчо Дяков с въпроси защо службата пази почетния председател на ДПС Ахмед Доган. 

Лидерът на НФСБ настоява да му бъде отговорено писмено на какво основание НСО отпуска пари за охрана на Доган - "частно лице/бизнесмен". Вторият въпрос е от колко години се осъщестява тази охрана и какви средства са похарчени. Третият - има ли заплаха за живота на почетния председател на ДПС, с която да бъдат оправдани разходите.

Симеонов публикува целия документ в официалния си профил във фейсбук: 

Според Закона за НСО право на лична охрана от службата имат президентът, председателят на парламента, министър-председателят, вицепрезидентът, главният прокурор. Други лица, заемащи високи държавни длъжности - министри, председатели на върховни съдилища, кмет на столицата, членове на Конституционния съд, омбудсман - имат право само на специализиран транспорт в мирно време. При конкретна застрашеност специална комисия може да вземе решение за друг вид охрана. 

В закона има и текст, според който въпросната комисия, която се състои от шефа на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР, може да вземе решение при конкретни данни за заплаха да осигури защита и на "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Именно това е единственото възможно законово основание, на което може да се основава държавна охрана за Доган. Актовете на тази комисия обаче са секретни. 

Доган не заема никакъв държавен или политически пост от оттеглянето си от активната политика през 2013 г. 

Преди дни се разбра, че след като неотдавна регистрира фирма с Румен Гайтански, известен с прякора Вълка, е придобил и 70% от дяловете в компанията "Сигда" ООД, която е собственик на ТЕЦ "Варна".