Руски военен самолет Ил-20 с 14 военнослужещи изчезна над Средиземно море в хода на нападение на изтребители F-16 на израелските военновъздушни сили срещу обекти в сирийската провинция Латакия, предаде сутринта ТАСС, като цитира руското Министерство на отбраната. Машината е изчезнала на около 35 км от крайбрежието на Сирия. Си Ен Ен съобщи още сутринта, че руският военен самолет е бил свален от приятелски огън на сирийската противовъздушна отбрана. Според американската медия лайнерът е бил ударен с ракета, произведена в Русия.

Около обед официален представител на руското Министерство на отбраната обвини израелски изтребители в умишлено прикриване зад руския Ил-20, поради което е станало свалянето му. Така той призна, че самолетът е свален от сирийската ПВО. Стана ясно още, че на борда са били 15 военнослужещи.

Американски изтребител F-16.

Съдбата на руските военни е неизвестна.

"На 17 септември около 23 ч. московско време, при връщане в авиобазата Хмеймим над Средиземно море, на 35 км от крайбрежието на Сирия, изчезна връзката с екипажа на руски самолет Ил-20", заяви сутринта представител на министерството.

И добави:

"Самолетът е изчезнал от радарите в хода на нападението на четири израелски самолета Ф-16 срещу сирийски обекти в провинция Латакия."

В Латакия се намира руската военна база Хмеймим.

В сутрешното съобщение на руския представител се казва още:

"В същото време руски радиолокационни средства за контрол на въздушното пространство засякоха изстрелване на ракети от намиращата се в същия район френска фрегата "Оверн". Командването на руската военновъздушна база Хмеймим организира операция за издирване и спасяване", пише БТА. 

"Прикривайки се зад руския самолет, израелските летци са го поставили под огъня на ПВО на Сирия. В резултат Ил-20, на който отразяващата повърхност е по-голяма от на F-16, е бил ударен от ракетен комплекс С-200", каза малко преди обед Игор Конашенков, говорител на военното министерство в Москва.

Израелците са нанесли с изтребители F-16 удари с управляеми авиационни бомби по цели в Латакия, уточни той. Както е известно, С-200 е руски противовъздушен комплекс с руски ракети.

По думите на генерала израелските пилоти преднамерено са създали опасната ситуация за корабите и самолетите в района. Конашенков определи действията на Израел като преднамерена провокация.

"Действията на Израел са враждебни и си запазваме правото на адекватни ответни мерки. В резултат на действията на израелските военни загинаха 15 руски военнослужещи. Това абсолютно не отговаря на руско-израелските партньорски отношения", обяви ген. Конашенков.

От пресслужбата на Министерството на отбраната на Израел са отказали коментар по случая, съобщава РИА Новости.

Според двама независими военни американски източници, цитирани рано сутринта от Си Ен Ен, руският военен самолет Ил-20 е бил свален погрешка от сирийска ракета, изстреляна срещу израелските изтребители F-16. Само през последните 18 месеца израелските бойни самолети са нанесли над 200 удара по мишени в Сирия, за да предотвратят разполагане на оръжие от Иран в района.

По-рано Ройтерс съобщи, че Сирийската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила ракети, изстреляни срещу няколко района на крайбрежния град Латакия в Западна Сирия.
Агенция САНА съобщи, че мишени на ракетния обстрел са били държавни индустриални обекти в Латакия и че не е известно кой е изстрелял ракетите.

"Противовъздушната отбрана се задейства срещу вражески ракети, идващи от морето към град Латакия, и прехвана няколко от тях", заявил пред САНА военен източник.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който следи хода на войната в Сирия от Великобритания, заяви, че в града, контролиран от режима на Асад, са отекнали силни експлозии. Мишени на ракетния обстрел според Центъра са били складове за боеприпаси в източно предградие на Латакия.

Асошиейтед прес цитира сирийски медии, че вероятно ракетните удари са били израелски и са били насочени срещу държавно предприятие на техническата индустрия, съобщава БТА.