"Първо, ако погледнем хронологията, има сигнал, който е постъпил в ГДБОП - има необходимата организация, която е предприета от компетентните органи, за да може да бъде локализирано мястото и да бъдат предприети оперативни действия, за да бъдат задържани лицата. Това обаче, което се получи като разминаване, е, че тези журналисти или журналисти от тези екипи, за които става въпрос, че са сезирали ГДБОП, отиват на място и предприемат действия, които по никакъв начин не създават условия или усещането, че това са журналисти. Полицейските служители са реагирали адекватно."

Така тази сутрин зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов защити усилията на пернишката ОДМВР при инцидента с разследващия екип на "Биволъ" край Радомир.

Той призна, че големият въпрос е единствено дали е трябвало да се поставят белезници, при положение че Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро са се представили. Но...

"...Но ако тези двама не бяха журналисти, а бяха хората, които трябваше да извършат това престъпление, тогава трябваше полицията да реагира адекватно."

Цветанов посочи, че задържане пректически не е имало според полицейските разпоредби и нормативните актове.

"При подаването на сигнала са предприети необходимите действия за обезпечаване на мястото, където трябваше да бъдат извършени тези действия, и явяването на журналистите е създало действително едно допълнително объркване", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Именно ако журналисите (които всъщност са и податели на сигнала до ГДБОП, б.р.) не били там, щели да бъдат "хванати хората", т.е. извършителите на евентуалното унищожаване на документи.

За президента Радев

Цветанов коментира продължаващия отказ на държавния глава да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР с "конфронтация", която Радев търси с Народното събрание и с изпълнителната власт. Маринов трябва да бъде назначен на нов пост - министър на вътрешното ведомство.

Той обърна внимание, че Маринов е направил собствено волеизявление за напускане на поста и това автоматично освобождава правителството от нужда да представя на държавния глава каквито и да е мотиви като част от съгласувателната процедура преди издаването на указ. Според юристи при волеизлеяние лицето може автоматично да бъде освободено от едната длъжност и назначено на новата.

"Ако освобождаването беше с предложение едновременно за назначаване на главен секретар, сме в хипотеза, в която трябва да има задължително съгласуване с президента на страната. Ако бяхме в тази хипотеза, тези разговори щяха да бъдат проведени, за да се чуе мнението на президента."

Днес Цветанов бе настроен за ретроспекции и аналогии от миналото, като даде пример с мандата на президента Георги Първанов, когато тогавашният главен секретар Бойко Борисов напуска системата. Процедурата е затворена "в рамките на ден-два".

"Всички знаеха, че главният секретар Бойко Борисов ще се кандидатира на частичните избори за кмет на София и нито президентът Първанов, нито министър Румен Петков, нито Сергей Станишев саботираха това."

Той даде пример и със самия Радев, който, напускайки поста главнокомандващ на ВВС, е получил указ от президента Росен Плевнелиев без проблеми, въпреки че вече се предполага, че Радев ще е кандидатът на левицата за президент.

"Знаете ли, когато Радев сформираше служебното правителство, за какъв кратък период от време беше освободен Георги Костов – главният секретар. Не бяха изложени никакви мотиви, само се търсеше някакво основание и процедурата буквално беше извършена за един ден.

Вчера на съвета си казахме: не е нормално президентът да търси тази провокация."

Той не се съгласи с тезите, че от ГЕРБ всъщност правят провокация към президента Радев с делегацията на ООН, която през тази година изненадващо ще бъде водена от Борисов, а не от държавния глава. Защото темите са свърдзани със Западните Балкани и сигурността срещу наркотиците - все теми, по които Борисов бил специалист.

И нападна Радев:

"Президентът Радев е изпаднал в една външна изолация. Нека си припомним миналата година (на същия форум, б.р.) какви бяха работните срещи на президента Радев - с президента на Иран и с президента на Украйна. Вие представяте ли си колко неловка ситуация: всички говорим за анексирането на Крим, че това е нарушаване на международното право, президентът Радев винаги е говорил, че е за падане на санкциите срещу Русия. И в един момент отива и се среща с Петро Порошенко. Аз не знам какво са си говорили въобще – сигурно само са се поздравили."

Цветанов попита още: "Бихте ли ми казали с какво запомнихте една година и половина президентското присъствие на Румен Радев?"

Но пък...

"Премиерът Борисов е човек, който не търси конфронтация."

И още нещо - конституционалисти казали пред ГЕРБ, че няма пречка Младен Маринов да бъде гласуван за министър и след още един месец да бъде освободен автоматично като главен секретар, защото влиза в несъвместимост.

Но те на добра воля чакат Радев.

Така на въпроса какво ще правят в четвъртък, Цветанов даде заявка, че от ГЕРБ ще гласуват двете министерски назначения, "по които няма никакъв казус" - на Петя Аврамова и на Росен Желазков, за министри на строителството и на транспорта.

За оттегления Манолев

Цветанов нарече оттеглянето за номинирания за строителен министър Александър Манолев "доста отговорна" постъпка. Защото той бил човек, който не цели влизането му в едно министерство.

Той пак се върна назад - през 2009 г., когато заради една публикация 24 часа преди избирането й Десислва Танева в крайна сметка не става земеделски министър.

Но да не си помислим нещо - после разбрали кой е бил инициаторът и всичко натам... В крайна сметка пък Танева става успешен министър в следващия кабинет на ГЕРБ.

Има ли чадър над Миню, Ветко и сие

Цветанов даде пример със своя мандт като вътрешен министър, когато за юни 2009 г. постъпленията в бюджета от алкохол са били 7 млн., а за същия месец 2010 г. са 21 млн.

Това е красноречиво - няма как българите да са започнали да пият три пъти повече.

Чадър е нямало как да има например над винпром "Карнобат", защото службите работили в условия на "оперативна самостоятелност".

Но после се случило лошото - когато при кабинетът "Орешарски" ГДБОП е извадена от МВР и преместена в ДАНС (подготвена тогава да бъде оглавена от Делян Пеевски, б.р.), и тогава много поготвени оперативни разработки са "приключени".

За асфалта

Цветанов заяви, че е нормално лицензирани лаборатории да оценяват качеството на асфалтовата смес. Въпросът е дали те са направени по съответния ред и дали не са свързани с "лица, които изпълняват този обект".

Той използва повода да поздрави столичния кмет Йорданка Фандъкова, която е възложила на всички специализирани структури на СО да извършват не по една, а по две проби и плащането да се извършва чак след това.

"Лабораториите, които са лицензирани – независимо дали те са във или извън България, те тряба да съответстват на съответните стандарти", заключи Цветанов.