Президентът на САЩ Доналд Тръмп ескалира търговската си война с Пекин, налагайки 10-процентови мита на китайски внос за около 200 милиона щатски долара. Китай заяви, че мярката е "отровила" атмосферата за преговори, предаде Ройтерс.

В изявление късно в понеделник Тръмп също предупреди, че ако Китай предприеме ответни действия срещу фермерите или промишлеността на САЩ, "веднага ще пристъпим към трета фаза, което значи мита върху близо 267 милиарда долара допълнителен внос".

Китай преразглежда плановете си да изпрати делегация във Вашингтон за нови преговори в светлината на решението на САЩ, съобщи днес в. "Саут Чайна морнинг пост", цитирайки правителствен източник в Пекин. Изявлението вещае риск от продължителна търговска битка между най-големите световни икономики, която може да навреди на световния растеж.

Търговските мерки на САЩ срещу Китай няма да проработят, защото Китай разполага с всички инструменти на данъчната и паричната политика, за да се справи с удара, каза висш представител на фондовия пазар, цитиран от Ройтерс.

Политически контекст

Тръмп обвини освен това Китай, че се опитва да повлияе на американските избори, накърнявайки интересите на фермерите в САЩ, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА. По думите му Китай се опитва да използва търговията, за да го саботира преди частичните избори за Конгрес в САЩ на 6 ноември.

"Китай открито е заявявал, че активно се опитва да повлияе и промени изборите ни като напада нашите фермери, животновъди и промишлени работници, тъй като те са ми верни", написа Тръмп в Туитър. "Ще има големи и бързи икономически ответни мерки срещу Китай, ако нашите фермери, животновъди и/или промишлени работници бъдат засегнати".

Тръмп спечели изборите през 2016 година с голяма подкрепа от фермерите и работещите в производството. 

 

 

 

 

Реакции: "ответни мерки", "нова несигурност", "икономическа лудост"

Китай заяви, че САЩ не му оставят друг избор, освен да вземе ответни мерки, но търговското министерство на поясни какви ще бъдат те в краткото си изявление.

По-късно стана ясно, че Пекин въвежда нови мита върху американски вносни продукти, на стойност 60 милиарда долара.

Говорител на външното министерство каза на редовния си брифинг, че американските мита внасят "нова несигурност" в двустранните отношения.

"Китай винаги е подчертавал, че единственият начин да се разрешат търговските въпроси между Китай и САЩ, е по пътя на преговорите и консултациите, провеждани възоснова на равноправие, откритост и взаимно уважение", каза гонворителят. "Но в момента всичко, което САЩ правят, не създава впечатление за искреност и добра воля".

Американските мита срещу Китай са "икономическа лудост" и няма да окажат необходимия ефект в убеждаването на китайското правителство да ускори пазарните реформи, каза президентът на Европейската търговска камара в Китай Матс Харборн, цитиран от ДПА.

Той се изказа часове, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви допълнителните мита. По-рано през годината двете страни си наложиха реципрочни вносни мита за по 50 милиарда долара.

"Ескалиращата търговска война между САЩ и Китай се отразява на европейските компании и разрушава световните вериги за доставки", каза Харборн.

В проучване на Европейската търговска камара 54 процента от анкетираните оценяват отрицателно американските мита, докато 43 процента са на същото мнение за китайските мита.
Наложените от двете най-големи икономики реципрочни мита забавят икономическия растеж, намаляват работните места и отлагат подобряването на производството, се посочва в проучването.

Десет процента от членовете на европейската търговска камара вече изнасят производството си от САЩ, Китай или и от двете страни, а 17 процента от анкетираните задържат инвестициите заради търговското напрежение.

Проучването е проведено преди обявяването на новите мита от Вашингтон.

Европейският бизнес все пак споделя опасенията на САЩ за китайските инвестиционни и търговски практики, особено що се отнася за принудителните трансфери на технологии, отбеляза Харборн. Той обаче е на мнение, че натискът с митата ще притисне китайските власти в ъгъла и ще забави реформите.

Харборн отбеляза, че според експерти китайската икономика, която се очаква да отбележи растеж от 6,5 процента през тази година, може да се забави темпа си заради търговската война. През последните седмици фондовият пазар отчете спад до най-ниското си ниво от 2014 година. 

Джак Ма, председател на китайската корпорация за интернет търговия Алибаба (Alibaba) каза пред Ройтерс, че търговските търкания между САЩ и Китай могат да продължат две десетилетия и биха предизвикали "бъркотия" за всички засегнати страни. Той се позова на слабата търговска регулация.

"Може да спечелите битката, но губите войната", каза Джак Ма. "Средносрочно, много китайски бизнес ще се изнесе в други страни".

"Дори Доналд Тръмп да се оттегли и да дойде нов президент, това ще продължи... Нуждаем се от нови търговски правила, трябва да усъвършенстваме Световната търговска организация", добави той.

Кого ще ударят митата?

Последните американски мита пощадяват  смарт часовниците на "Епъл" (Apple) и на "Фитбит" (Fitbit) и други потребителски продукти като например бебешките седалки за автомобили. Но ако администрацията въведе допълнителните мита, те ще включат и останалия внос в САЩ от Китай е продукти на "Епъл" като айфона (iPhone) и конкурентните му изделия.

Списъкът на Тръмп изключва и редките елементи, на които Китай е най-големият производител в света и най-големият им износител за САЩ. Тези елементи се използват в производството на магнити, радари и битова електроника.

През август Китай обяви предложение за списъка от мита върху американски стоки за 60 милиарда долара, които включват продукти от втечнения природен газ до някои модели самолети. Те бяха замислени като отговор, ако САЩ въведат митата върху китайския внос за 200 милиарда долара.

Събирането на митата върху дълго очаквания американски списък от китайски стоки ще започне на 24 септември. Ставката ще се увеличи постепенно до 25 на сто до края на тази година. Това се прави, за да имат време американските производители в Китай да пренастроят веригите си за снабдяване, или да се преместят в други страни.