"За публиката обикновено е по-интересно, ако има нещо жълто, скандално. Вчера гледам и се учудвам - по най-гледаните национални телевизии, в най-гледаното време излиза човек, който говори срещу мен, срещу правителството и накрая завършва със свободата на словото. Ама то, ако има нещо върху свободата на словото, ти няма да си по телевизията, няма да говориш няколко минути каквото си искаш".

Така премиерът Бойко Борисов коментира за пореден път ситуацията със свободата на словото у нас и факта, че България пада по този критерий според международни класации. Борисов не уточни кой точно "човек" има предвид и коя телевизия. Но вероятно става въпрос за съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов, който в понеделник бе гост на "Лице в лице" по бТВ.

Премиерът присъства на бизнес закуска с членовете на Американската търговска камара.

"От там отива в другата национална телевизия и изговаря същото. Какво трябва да се направи повече за свободата на слово? И това е всеки ден. Какво да направим повече, как повече хора да го чуят? Това е парадокс - накрая завършват: "Той е срещу свободата на словото". Как говориш тогава", каза още Борисов.

Той засегна и голямата си гордост - финансовата стабилност, като поясни, че тя обикновено се оценява след време.

"Изкушенията на популистите да се харчат парите са във всяка една държава. Ние избрахме друг модел - само преди няколко месеца с 2, 4 милиарда намалихме външния дълг и в момента той е около 24%. Сред първите държави в Европа сме. Сиреч поколенията след нас имат 24% дълг. САЩ знаете колко имат - много пъти по толкова. БВП расте и тенденциите са трайни, защото все повече инвестициите са в заводи, предприятия, производство", похвали се Борисов.

Борисов и посланик Ерик Рубин по време на събитието.

На срещата с представители на Американската търговска камара Борисов изтъкна, че може само да ни радва, че САЩ вече са шести по инвестиции в България, което се дължи на добрия бизнес климат у нас.

"Вече се наблюдава трайна тенденция за ръст на БВП и диверсификация на инвестициите, като спрямо предишните 15-20 години вложенията вече са в производство, а не в ЕРП-та, услуги, банкова система, телекомуникации - все сектори, в които след това парите излизат от България и отиват към компаниите майки. Радвам се, когато се откриват производства и заводи", каза Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Той посочи още, че България държи на стратегическото партньорство със САЩ във военната сфера. Силната част в НАТО са САЩ и неслучайно имаме българо-американска база в Ново село, където се провеждат изключително добри учения.

От своя страна изпълнителният директор на Американската търговска камара Петър Иванов заяви, че България е важен съюзник и търговски партньор на ЕС и САЩ.

Във фокуса на днешната среща са трансатлантическите отношения между България и САЩ в контекста на глобалните икономически промени. Сред другите теми са инвестициите, привличането и задържането им, образованието и човешкият капитал.

Ясно за всички е, че американските компании подкрепят силен и обединен ЕС и силните търговски взаимоотношения от двете страни на океана, каза Иванов.

По данни от проучване на камарата, представено на срещата, до 2016 г. реалният размер на инвестициите от САЩ в България са 4.5 млрд. лева. Това е два и половина пъти по-висока реална стойност от обявената от националната статистика, като в дружествата с американска собственост в България са заети повече от 28 000 души.

Делът на САЩ от всички преки чуждестранни инвестиции в България е 5.7 на сто и така САЩ вече е шеста страна инвеститор у нас според крайния собственик на капитала, допълни Иванов.