Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС) отне правото на глас на полския Висш съдебен съвет, съобщи „Политико“.

Причината е, че полският юридически орган вече не е смятан за независим от политически контрол.

Решението е взето, след като екип на ЕМСС посетил страната със специална мисия. Установени били „извънредни обстоятелства“, които подтикнали мрежата да наложи мярката. Оттам уточняват, че европейските държави са свободни да организират съдебните си системи както намерят за добре, но има минимални стандарти, които трябва да бъдат спазвани.

Само преди дни българският ВСС с мнозинство от 13 гласа оторизира своите представители да гласуват "въздържал се" в ЕМСС по въпроса с Полша.

След идването на власт на консервативната партия „Право и справедливост“ (ПиС) през 2015 г. съдебната система в Полша изгуби независимостта си. Много магистрати бяха уволнени.

От ЕМСС са особено притеснени заради последните промени в полския ВСС, който би трябвало да бъде независим от политически контрол, когато номинира хора. Сега обаче в Съвета преобладават съдии, избрани от политиците. Това засилва страховете от подкопаване на автономията на органа. 

Решението на ЕМСС е взето преди днешното заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Брюксел. Сред въпросите, които трябва да бъдат разгледани, е ситуацията в Полша. Подобно на Унгария тя също е заплашена от активирането на член 7. И причината е именно контролът над съдебната система от страна на управниците. Най-лошото, което може да се случи на Варшава, е тя да загуби правото си на глас в Съвета на ЕС.

Очаква се днес Германия и Франция да бъдат особено остри срещу Полша, твърди „Политико“.