Полицай от Трето РПУ в София е прострелян в главата и е в тежко състояние в шоковата зала на "Пирогов".

Източници на Клуб Z разказаха, че два патрула отишли на адрес в жк "Илинден" да въдворят принудително психичноболен на лечение. Районът е около първото кино "Арена".

Тогава се отваря вратата и единият е уцелен в бузата.

По информация на БНР извършителят е 21-годишно момче, което е с психични заболявания.

Месец и половина момчето е живяло във Франция с родителите си. Майка му е подала сигнал в полицията, че в последните дни той е станал агресивен. При пристигане на патрулите на МВР тази сутрин младият мъж е произвел изстрел с пистолет, който е преправен от газов на боен и е незаконно притежаван. 

Тепърва се изяснява дали изстрелът е бил насочен срещу служител на МВР или към майката на момчето.

По информация на МВР няма пряка опасност за живота на пострадалия. Състоянието на 34-годишния полицай е стабилно, потвърди изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов.

"Има огнестрелно нараняване в областта на лицето. Състоянието за момента е стабилно, извън опасност за живота е. Бяха предприети спешни реанимационни действия, беше направен скенер по спешност, за да се види какво е състоянието му. Няма засегнати кости", обясни проф. Балтов.

Извършителят е задържан.

Простреляният полицай се казва Георги Йовчев и от 10 години е работел в полицията. Женен е, с дете.

"Раненият колега е опитен служител със 10-годишен стаж в МВР, надявам се бързо да се възстанови", коментира главен комисар Младен Маринов. Той  уточни, че след пристигането на полицейските екипи, майката на психичноболния мъж е отворила вратата, мъжът е стрелял вероятно със самоделен пистолет (газов, преправен на боен - б.р.).

Първите действия са били насочени към неутрализиране на стрелеца, така че да не нарани други хора, както и оказване на помощ на пострадалия служител. По думите на Ивайло Иванов – директор на СДВР, седем служители е имало на адреса. Те са реагирали незабавно на сигнала, подаден днес от майката. Изяснено е, че до преди месец мъжът е живял в чужбина – в страна от ЕС. На мястото на инцидента е извършен оглед, разследващи полицаи разпитват свидетели и съседи. По случая е образувано досъдебно производство, допълват от пресцентъра на МВР.

В полицията в момента са майката и още един роднина, които в момента се разпитват.