Десетки хиляди жители на Северна Корея скандираха "Обединение" и размахваха цветя, докато техният лидер Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин участваха в тържествен парад в Пхенян във вторник. Шествието се провежда преди среща на високо равнище, в която двете страни ще подновят дипломатическите си разговори за разоръжаване, предаде Ройтерс.

Според президента на САЩ Доналд Тръмп срещата между двамата, която е трета поред, ще бъде важен тест доколко е ползотворно да се води диалог с Ким. След като миналия месец Тръмп отмени посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян, той помоли Мун да бъде "главен посредник" между него и водача на Северна Корея. Желанието на Вашингтон е да постигне конкретни действия за денуклеаризация преди да направи стъпки към подписването на мирен договор със Северна Корея след края на Корейските войни през 1953 г., в които САЩ с мандат от ООН се би на страната на Република Корея.

"Ако диалогът между Северна Корея и САЩ се възобнови след тази среща, това само по себе си ще бъде от съществено значение", заяви Мун преди да поеме към Пхенян. 

Той разчита много на заявката на Ким, дадена по-рано през този месец, да изпълни денуклеаризацията в рамките на първия мандат на Тръмп, който приключва в началото на 2021 г.  

 Миналия вторник Родон Син Мун, висш ръководител в Северна Корея, заяви, че "отговорността за забавянето на преговорите пада директно върху САЩ".

"Заради безумен инат важни въпроси ще могат да бъдат обсъждани едва след като нашата държава необратимо премахне ядрения си потенциал,...без от другата страна да е демонстрирано желание за изграждане на доверие, включително обявяването на края на войната", каза той.

Заедно с Мун ще пътуват влиятелни бизнесмени, сред които представителят на "Самсунг", Джей И. Лий. Te ще се срещнат с министър-председателя на Северна Корея, Ри Рион Нам, който се занимава с въпроси от икономиката. В сряда Мун и Ким обмислят да проведат втора среща, след която да излязат с обща позиция и отделен военен договор, чиято цел е да успокои напрежението и да предотврати въоръжените сблъсъци.

Според Ли Джунк Чул, професор в университета "Сунгсил" в Сеул постигането на обща позиция по съставянето на график за стъпките по денуклеаризация е от съществено значение за мисията на Мун.

"Предвид мнението на САЩ, че Южна Корея е преувеличила желанието на Ким за преустановяване на опитите с атомно оръжие, от изключително значение ще е по какъв начин Мун ще успее да убеди Тръмп в искреността на лидера на Северна Корея", казва Ли.

Срещата идва след натиска от страна на САЩ върху други страни да спазват санцкиите от ООН, насочени срещу финансирането на атомните програми на Пхенян.

Северна Корея твърди, че е унищожила основната база за опити с ядрено оръжие, както и че е спряла опитите с балистични ракети, но според Вашингтон тайно продължават да се извършват военни операции с атомен арсенал.