Немският концерн Audi ще предлага ново електрическо SUV в САЩ от догодина, съобщи Ройтерс.

E-tron е среден по размер джип с изцяло електрически двигател, който ще се появи на американския пазар на стартова цена от 75 795 долара, без данъчното облекчение от 7500 долара заради екопредимствата на автомобила. Това ще е първа от серия електрически коли на "Фолксваген".

Целта е да се атакува нишата на луксозни електромобили на американския пазар, досега заета от Tesla на Илон Мъск.

"Искам Audi да бъде №1 в продажбата на електромобили в САЩ в дългосрочен план", заяви президентът на американския офис на компанията пред информационната агенция.

Мъск видно не подценява германския концерн, тъй като организира събитие на другата си компания - SpaceX - по същото време в Лос Анджелис. 

Audi имат и друго предимство пред Tesla, която страда от проблеми с производството от самото си създаване - партньорство с Amazon, където ще се правят зареждачките за новите електромобили.

Някогашният онлайн магазин, а сега мегакорпорация, която наскоро стана втора в света с трилион долара пазарна капитализация, ще доставя хардуера и ще наема специалистите, които ще инсталират зареждачките през своята услуга Amazon Home Services. Става дума за домашни станции, които ще струват около 1000 долара - скромна сума за човек, който може да си позволи автомобил за 75 хил. долара.

“Станциите за зареждане са много важен бизнес за нас", заявява Пат Бигател, директор на Amazon Home Services.

Audi може да се похвали и с добре развита и устойчива производствена линия - компанията все пак прави коли от над век. Сериозно предимство пред Tesla, на която ще се наложи да започне от нулата.