Активистът от протестната руска група "Пуси райът" Пьотр Верзилов (30 г.) е бил отровен. Състоянието му обаче е стабилно, животът му - вън от опасност. Пациентът ще продължи да се подобрява и има реална възможност да оздравее напълно. На първо време обаче е нужна поне седмица на интоксикация.

Това съобщи на пресконференция днес световноизвестният невролог Карл Макс Айнхолпл, член на ръководството на университетската болница "Шарите" в Берлин и шеф на екипа, лекуващ Верзилов. 

Руският активист беше транспортиран от Москва до Берлин в събота вечерта с медицински самолет, изпратен от Берлин, със симптоми на отравяне. Полетът беше организиран от фондация "Кино за мир". Придружаваше го майка му Елена, която той не можеше да разпознае. 

До болничното му легло вчера освен майката беше допусната и бившата му съпруга Надежда Толоконникова (28 г.), известна от пънк групата "Пуси райът".

Карл Макс Айнхолпл оповести, че най-вероятната причина Верзилов да изпадне в тежкото състояние, е отрова. Лекарят от лекуващия екип д-р Кай-Уве Екардт допълни, че няма друго обяснение за симптомите, освен отравяне.

Д-р Кай-Уве Екардт

Пациентът вече възвръщал паметта си. Когато майка му пристигнала в болницата вчера, Верзилов й припомнил как преди 18 години ледът се пропукал и тя паднала в ледените води на река Волга. Тогава той бил с нея и я спасил. От болничното легло й казал: "И сега отново ще се справим".

При постъпването си в болницата в събота вечер обаче Верзилов смятал, че д-р Айнхолпл е затворнически надзирател. Руският активист е бил в крайно тежко състояние. Първо започнал да губи зрението си, после и говора, накрая бил почти парализиран.

На берлинското летище "Шьонефелд" го очакваше бившата му съпруга Надежда, която заяви пред журналисти: "Мисля, че той е бил умишлено отровен с цел или да бъде сплашен, или убит".

Истинската драма около и без това преследвания от руските власти дисидент Пьотр Верзилов започна, когато на финалната футболна среща през юли т.г. в Москва по време на мондиала той навлезе на терена, облечен в полицейска униформа. Така протестира срещу полицейското насилие и издевателствата на униформените в Русия. Впоследствие беше осъден по бързата процедура на 15 дни затвор.

Верзилов постъпи миналия вторник в тежко състояние в болница в Москва. Но влошеното му състояние наложи да бъде транспортиран в Берлин и настанен в университетската болница "Шарите".