ГЕРБ и това правителство си отиват. Въпросът е какво се случва след това. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Така тя коментира актуалния спор между правителството и президента Румен Радев относно номинацията на Младен Маринов за министър на вътрешните работи.

"Една седмица президентство и правителство спорят по коя процедура да сменят един неподходящ министър с друг. Трябва да си ходи цялото правителство", категорична бе Нинова.

И допълни:

"Който министър да смените, с когото и да го смените, уважаеми управляващи, това няма да промени политиката ви. Това е агония за държавата, това е печелене на време за правителството."

Нинова обясни и какви са реалните проблеми, които ще остави кабинетът "след като падне" - 2 лв. цена на хляба, 14% скок на парното, безумната здравна реформа и т.н.

"Това е разговорът, а не че един неподходящ ще бъде сменен с друг. Това ги вълнува само тях в ГЕРБ", заяви Нинова.

Тя съобщи, че от БСП ще внесат законодателни промени - ставката на ДДС за хляба да е 5%. Според нея това е един от начините да се спре вдигането на тази цена от последните дни.

"В момента в българския бюджет годишно от хляб се внасят около 60 млн. лв. ДДС при 20 % ставка, ако бъдат 5 %, в бюджета биха влезли 45 млн. лв.", каза Нинова.

И изтъкна, че това е част от големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост. Нинова каза още, че такава практика има в повечето европейски държави.