Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отпуска 100 хиляди лева за ремонт по спешност на 17-километровия участък от пътя между общините Кирково и Крумовград. Пътят, който е част от републиканската пътна мрежа, не е видял асфалт от 40 години, както стана ясно на граждански протест.

Надяваме се още толкова средства да бъдат отделени от бюджета на община Крумовград, заяви областният управител на Кърджали Никола Чанев, съобщи БНР.

Той увери протестиращите родители от района, които отказаха да пуснат децата си на училище заради лошото състояние на шосето, че ремонтът ще започне до края на октомври.

Областният управител призова родителите да върнат децата в училище и да не ги превръщат в заложници на протеста.

В края на миналата седмица 120 семейства от общините Кирково и Крумовград обявиха, че ще бойкотират първия учебен ден на 17 септември. Те отказват да пуснат децата си на училище заради лошото състояние на пътя между селата Чорбаджийско и Токачка, който е част от републиканската мрежа.

От местните управи изпратили писма до Агенция "Пътна инфраструктура" и МРРБ, но проблемът и така не бил решен.

Ако ремонтът не започне до края на октомври, местните хора са готови да започнат гражданско неподчинение и да блокират пътя за Гърция, съобщи вестник "Нов живот".

От състоянието на пътя са потърпевши жителите на осем села от двете съседни общини Кирково и Крумовград - Тихомир, Кукуряк, Малкоч, Токачка, Пашинци, Гривка, Бук и Кран.

Пътят не е ремонтиран от Живково време, целият е в траншеи, оплакаха се хората.

"Дойдох при вас не заради заплахата да протестирате под прозорците на областния управител, а за да ви уверя, че не сме забравили ангажимента, поет от министър Николай Нанков по време на първата копка на пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград и ще го изпълним", казва Чанев, цитиран от "Нов живот".