Израелските военни днес признаха, че са извършили въздушен удар срещу сирийски военен обект снощи и "изразиха съжаление" за смъртта на 15 руски военни, чийто самолет беше свален от сирийската противовъздушна отбрана по време на атаката, съобщи в. "Таймс ъв Израел".

Изключително рядката стъпка идва, след като Москва, разярена от инцидента, заплаши с неуточнени "мерки", като подчерта, че смята Израел за изцяло отговорен.

Израелските сили за отбрана (ИСО) отрекоха да носят каквато и да е отговорност за свалянето руския шпионски самолет, казвайки, че трябва да бъдат обвинявани Сирия, Иран и подкрепяната от тях шиитска групировка "Хизбула".

"Израел изразява съжаление за гибелта на членовете на екипажа на руския самолет, който беше свален снощи от сирийски противовъздушен огън", се казва в изявление на ИСО.

Уздарът е бил нанесен около 22 часа в понеделник от четири израелски изтребителя Ф-16, съобщиха руските военни.

Сирийската противовъздушна отбрана е открила огън по ракетите и по нападащите самолети. Руският Ил-20 е бил свален в битката заедно с 15-членния си екипаж.

Според ИСО целта на нощния удар в понеделник била сирийско военно съоръжение, което произвеждало "точни смъртоносни оръжия". Те трябвало да бъдат предадени от името на Иран на "Хизбула" в Ливан.

"С тези оръжия трябваше да бъде нападнат Израел и те представляваха нетърпима заплаха за нас", съобщи армията.

Военните казаха, че първоначалното разследване показало, че "сирийските противовъздушни батареи са стреляли напосоки и ... не са си направили труда да проверят дали има руски самолети във въздуха".

ИСО също посочи, че ударът е бил извършен, преди руският разузнавателен самолет да навлезе в района на операцията и че той е бил свален, след като израелските изтребители са се завърнали в израелското въздушно пространство.

"Израел държи режима на Асад, чиито военни свалиха руския самолет, изцяло отговорен за този инцидент. Израел още смята Иран и терористичната "Хизбула" отговорни за този нещастен инцидент", добави армията.

По този начин Израел отхвърли твърденията на Москва, че израелските пилоти са използвали разузнавателния самолет като прикритие за тяхната атака.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също обвини Израел в това, че е не е предупредил руските военни за плановете си, което по думите му би било в духа на израело-руската координация в Сирия.

Израелските военни казаха, че са се координирали с Русия преди нападението, въпреки че не коментираха пряко специфичните бележки на Москва за времето между съобщението за предстоящия удар и самото му извършване.

ИСО заяви също, че "ще сподели цялата свързана информация с руското правителство, за да бъде прегледан инцидентът и да бъдат потвърдени фактите от това разследване".

По-рано днес руското външно министерство извика посланика на Израел на среща, която според руските държавни медии е била на тема "израелската провокация".

Призоваването дойде часове след като Шойгу каза на израелския си колега Авигдор Либерман, че Москва смята Израел за изцяло отговорен за свалянето на самолета и заплаши с възможни "контрамерки". Това събуди страхове, че инцидентът може рязко да влоши двустранните отношения.

Израелското външно министерство отказа коментар.

"Ние смятаме тези провокативни действия от страна на Израел за враждебни. Петнадесет руски военнослужещи загинаха заради безотговорните действия на израелските военни. Това е в абсолютно противоречие с духа на руско-израелското партньорство", се казва в изявление на руските военни, цитирано от държавния и свързан с Кремъл телевизионен канал  "Русия днес".