За своя световно известен баща тя била "компютърът, от който нищо не се получило", разказва пред "Шпигел" Лиса Бренан-Джобс. Да си дъщеря на основателя на Apple не е било много лесно. В интервю пред Филип Омке Лиса Бренан-Джобс разказва за сложните си отношения с баща си. Поводът е книгата ѝ "Small Fry", излязла в началото на септември. 

През 1978 г., когато се ражда Лиса, баща ѝ Стив Джобс отначало оспорва бащинството, неуспява да го убеди дори ДНК тестът. Майката на Лиса е негова приятелка от училище, но Стив Джобс и Крисан Бренан се разделят още преди раждането на дъщеря им.

Корицата на книгата

Следва съдебна битка. Тест за установяване на бащинство показва, че вероятността той да е бащата е 94,1%. След това той съдебно е задължен да изплаща на майка ѝ по 385 долара издръжка. Вече като милионер увеличава сумата до 500 долара. Чак когато момичето е на 8 г., а Джобс е звезда в Силициевата долина, той започва да търси контакти с дъщеря си.

Лиса пораства и се сближава с баща си. Дори живее при него, докато учи в гимназията. По-късно променя името си на Лиса Бренан-Джобс. Завършва Харвард през 2000 година с мечтата да бъде писател. 40-годишната Лиса се занимава с това и днес - с писане и журналистика.

За компютъра "Лиса"

Джобс започва да разработва персонален компютър, който става предшественик на Macintosh, малко след като се ражда дъщеря му. Нарича го "Лиса".

"Г-це Бренан-Джобс, вашият баща е нарекъл компютъра на вас, или това не е така?", пита журналистът от "Шпигел".

"В детството си много се надявах, че това е така, като своебразно утешение - баща ми дълго не ме е искал, но е нарекъл компютъра на мен. Когато станах на 8 г. и започнах повече да го виждам, събрах смелост и го попитах. Той обаче ми отговори: "Не. Извинявай, малката..." С годините този въпрос изникваше постоянно...Стив винаги с безизразно лице казваше: "Не, не. Това е чиста случайност, много ми е мъчно...", отговаря Лиса.

Тя разказва, че Джобс признал, че компютърът все пак е наречен на дъщеря му, благодарение на фронтмена на U2 Боно, човек, когото познавал съвсем слабо. Това се случило чак през 2005 или 2006 г., когато Лиса вече била на 27 г. Баща ѝ я поканил на плаване с яхта и по време на пътуването се срещнал с Боно.

"По време на обяда певецът се поинтересува от историята на Apple. По някое време той попита: "Т. е. компютърът "Лиса" е наречен на нея?" Вече се подготвях за унищожителен отговор, това вечно унижение... Но след известна пауза баща ми каза: "Да, така е"...Оказа се, че известните хора могат да говорят за тайните си само с други известни", казва сега първородната дъщеря на Джобс.

"Възможно е той дълго да не признаваше това, защото се е срамувал от компютъра "Лиса". В края на краищата това беше провал...Това е такава силна метафора за нашите разстроени отношения", продължава с разказа си Бренан-Джобс.

"Всички в тази история за Стив Джобс имат своето място - моят баща е на Олимп, моята мащеха, доведените ми сестри и брат. Аз бях лошата част от хубавата история. Аз съм като компютъра, от който нищо не се получи. Детето, което той не е искал", добавя тя.

Четвъртото дете

До смъртта си създателят на Apple избягвал да споменава публично най-голямото си дете.

"Моят баща до смъртта си казваше в интервютата, че има три деца, не четири", подчертава тя. "Знаете ли какво е, когато не те брои собственият ти баща, търсиш в "Гугъл" и четеш, че той казва, че има три деца... През 1983 г., когато бях на четири години, той каза в интервю пред "Тайм", че майка ми е спяла с много мъже и статистически мои бащи могат да бъдат 28 на сто от мъжкото население на САЩ. По-късно, когато живеех с него и новото му семейство, често ми даваше да разбера, че аз не съм част от него."

Дъщерята на Стив Джобс си спомня още за детството си:

"В сряда от училище ме вземаше секретарката на баща ми, втората част от деня ми минаваше в компютърната му фирма, а вечер се прибирахме с неговото черно порше у дома, където имаше толкова много стаи... за съжаление ми беше забранено да разказвам за това. Но аз, разбира се, го правех и шепнешком разказвах: "Имам тайна. Моят баща е Стив Джобс. Той е измислил персоналния компютър. Живее в имение и кара кабриолет порше. Всеки път, когато се появи драскотина на поршето, той си купува ново."

"Стив Джобс не знаеше как да разговаря с деца. Можеше да прави презентации и да бъде най-харизматичният и убедителен човек. След това се връщахме вкъщи и в колата не ми казваше и дума. Когато се връщахме, в хладилника винаги имаше две салати. Подаваше ми зехтина и ми казваше, че е най-добрият, който може да се намери в света. Мислеше, че това може да въодушеви едно осемгодишно дете, както той се въодушевява".

Като тийнейджърка Лиса често се карала с майка си и тогава отивала при баща си.

"Исках всяка вечер да ми пожелава лека нощ. Бях зависима от това. За едно дете няма нищо по-лошо от това да е зависимо от някого. Особено от някого като Стив Джобс. Когато някой от нещо се нуждаеше, той се чувстваше зле и още повече се отдръпваше. Така влязохме в ужасна психологическа спирала, от която така и не излязохме. Моята теория се заключаваше в това, че със своето равнодушие той бранеше творческото си начало", разказва още Бренан-Джобс.

Кога Джобс плаче

"Когато вече беше тежко болен (Джобс умира от рак на панкреаса през 2011 г. - б.р.), го посещавах често. Но той не проявяваше особен интерес към срещите с мен, искаше да изляза от стаята, защото гледа филм с братята ми. Когато влизах в спалнята му се надявах, че спи. Даже планирах да спра да го посещавам. Но след месец той ми прати есемес, нещо, което никога не беше правил. Молеше ме да отида, нямало да ги има жена му и децата. Извини ми се. Когато влязох в стаята му, той ми каза, че се радва да ме види, че това ще бъде последният път. Лицето му беше обляно в сълзи. До този момент го бях виждала да плаче само два пъти - на погребението на баща му и на края на филма "Ново кино "Парадизо". Той каза: "Прекарах с теб недостатъчно време, когато беше малка. А сега е вече много късно. Много ми е мъчно."

"Защо е чакал чак до смъртта си, за да бъде откровен?", пита още журналистът от "Шпигел".

"Може би се е притеснявал, че няма да му простя. Може би сам не можеше да си прости... Когато се извини вече беше толкова болен, че не можехме да го обсъдим. Казах му, че всичко е наред", отговаря тя.

Лиса отбелязва в интервюто, че не е получавала пари от баща си.

- Получавате ли все пак всяка година нов iPhone от Apple?, пита Омке.

- Не. Мисля, че имам отстъпка от 10%, отговаря най-голямата дъщеря на създателя на персоналния компютър.