Националите по волейбол дадоха голяма битка на световните шампиони от Полша, но това не стигна да ги победят в последния си мач от първата фаза на домакинския Мондиал - 1:3 (14:25, 25:23, 22:25, 23:25) във Варна.

Така нашият тим заема третото място в групата след поляците и Иран. Балансът ни е три победи и две загуби. Полша е с 5:0, а Иран - 4:1.

Във втората фаза - в столичната зала "Арена Армеец", нашите съперници в група G ще бъдат САЩ, Канада и иранците (21-23 септември). Зачита се активът от предварителната група. Така шансовете на "лъвовете" за първото място са много малки. Американците, които са фаворити, са без грешка до момента, нашите трябва да ги победят и да разчитат те да загубят още веднъж.

Сега на Световното в Италия и България остават 16 отбора в 4 групи - по две тук и на Ботуша. Напред за заключителната фаза продължават победителите в групите и двата най-добри втори. Нашият тим трябва да спечели и трите си срещи, за да разчита, че ще попадне в топ 6, като и при това положение няма гаранция.

Пламен Константинов заложи на следните титуляри:

Николай Учиков, Георги Братоев, Виктор Йосифов, Георги Сеганов, Светослав Гоцев, Тодор Скримов, Теодор Салпаров - либеро.

Двореца на културата и спорта във Варна бе най-шумното място в България тази вечер и този път не само заради нашата публика. В пълната докрай 6-хилядна арена имаше хиляди поляци, така атмосферата бе като за голям мач, какъвто и се получи, а всичко на трибуните бе спортсменско.

Първият гейм бе изцяло за защитаващия титлата си отбор. След равенство в началото, "Дружина полска" си осигури солиден аванс и до края не го изпусна. Най-добре работеха сервисът и блокадата на нашия съперник, както и цялостната организация в играта му.

България заигра значително по-добре във втория гейм, който е най-добрият за селекцията ни от началото на Световното. В средата му прехвърчаха "искри" на полето заради реплики между волейболисти от двете страни а мрежата. Така Валентин Братоев и треньорът на поляците Витал Хайнен получиха жълти картони.

"Лъвовете" показаха колебания в края, когато допуснаха грешки, но авансът им се оказа решаващ и геймовете бяха изравнени. Много силно игра Николай Учиков, а разпределителят Георги Сеганов влезе в добър ритъм.

В третия гейм отново заработи сервисът на Полша, обратно - българският вече не затрудняваше шампионите. Така гостите отново излязоха напред в общия резултат, което им гарантира и първото място в групата, независимо от крайния резултат.

Четвъртият гейм бе най-равностойният в срещата и нашите признаха след мача, че съжаляват, че поне не са вкарали мача в тайбрек. Има защо. Опитният център Николай Николов влезе малко по-рано и това даде резултат. В края на частта нашите поведоха с 23:22. Тук обаче грешките и по-високата класа на Полша наклониха везните в полза на съперника. 

Последва сервис в аут на Братоев и ключова точка, спечелена от "Дружина полска" за 24:23. Малко след това дойде и победата за фаворита. Спорни решения имаше Сеганов, който все пак трябва да бъде поздравен за добрите изяви срещу изключително класен състав.

Най-резултатен за България бе Валентин Братоев с 19 точки, а Бартош Курек блесна за Полша с 21.