Съединените щати ще разширяват сътрудничеството си с Полша в областта на отбраната, разузнаването и технологиите за създаване на системи за противоракетна отбрана. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда в Белия дом, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

"На нашата среща президентът Дуда и аз се споразумяхме да засилим нашите здрави връзки в областта на отбраната. Ние ще засилим сътрудничеството във военните контакти, разузнаването, противоракетната отбраната, технологиите и обучението", заяви Тръмп. Той отбеляза, че съюзът между Полша и САЩ "никога не е бил по-силен".

Преди разговорите с Дуда американският президент заяви пред журналисти, че Вашингтон "много сериозно" проучва молбата на Варшава за постоянно американско военно присъствие на полска територия.

Тръмп си намества микрофона в началото на пресконференцията.

Полша е готова да съдейства съществено, за да има американско присъствие в страната. Щом те са готови да го направят, ние разбира се ще разговаряме за това, отбеляза Тръмп, цитиран от Франс прес.

На общата пресконференция полският президент директно призова Тръмп да разположи повече американски войници в страната му.

"Надявам се да вземете решение за разполагане на повече части и военно оборудване. Бих искал в Полша да има постоянна американска база", каза Дуда и предложи тя да бъде наречена "Форт Тръмп".

И допълни.

"Убеден съм, че няма по-ефикасен начин да се предотврати война от това да покажем, че сме готови да отблъснем атака във всеки един момент", обясни полският държавен глава, който отдавна изразява опасения "от агресивното поведение" на Русия.

Полша нееднократно е призовавала за постоянно американско военно присъствие на своя територия и предлага да участва с до 2 милиарда долара във финансирането на евентуална база, посочва Ройтерс, като се позовава на полски медии, съобщили за такова предложение на полското министерство на отбраната. Полски правителствен източник е потвърдил за Ройтерс, че е направено такова предложение.
Ако искането за базата се осъществи, това може да доведе до търкания в НАТО, чийто член е Полша, освен това ще изостри още повече напрежението между Запада и Русия, отбелязва АФП.

Мелания и Агата Корнхаузер-Дуда присъстваха на разговора с журналистите.

На пресконференцията Тръмп и Дуда изразиха общо безпокойство във връзка с руския газопровод "Северен поток 2", който според тях може да направи Европа прекалено зависима от Москва в енергийно отношение и да я изложи на опасност от, както каза полският президент, "политическо изнудване" с доставките.

Тръмп обаче заяви, че САЩ не възнамеряват да санкционират компаниите, които участва в проекта с Русия.

"Ние просто смятаме, че е много жалко за хората в Германия страната им да плаща милиарди и милиарди долари годишно на Русия за енергията си", отбеляза той.

Тръмп каза също, че САЩ обмислят преференциален визов режим за Полша.

Засегната бе и темата за налагането на мита от САЩ за европейски стоки. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е „твърда бисквитка“, която в крайна сметка е отстъпила под натиска на САЩ да преговаря за ново търговско споразумение, след като Вашингтон е заплашил с вносни мита върху европейската автопродукция.

„Честно казано той пристигна в офиса ми от Европа толкова бързо, че се зачудих толкова ли са бързи самолетите“, заяви Тръмп по време на пресконференцията с Дуда. „И сега имаме оформящо се споразумение“, допълни той.

Тръмп припомни срещата си с Юнкер през юли, която доведе до намаляване на търговските мита от двете страни на Атлантическия океан докато между САЩ и Евросъюза текат търговски преговори.

„Жан-Клод Юнкер е неотстъпчив преговарящ. Той е много добър човек. Харесвам го. Но той е неотстъпчив. Той е от типа хора, с които искам да преговарям. Той е твърда бисквитка“, допълни президентът на САЩ.