От години митовете за антируски заговори са в инструментариума на  руски политици. Така Кремъл иска да подсигури властта си. Някои от теориите на конспирацията обаче биха могли да навредят на Путин. Това пише кореспондентът в Москва на в. “Ди Велт” Павел Локшин.

Предлагаме ви неговата публикация.

През април 2014 г., почти месец след анексирането на Крим, Владимир Путин беше почетен гост на “Медиафорум Санкт Петербург” – конференция на регионални и местни медии. По време на пресконференцията въпрос на президента зададе симпатизиращ на Кремъл млад блогър – не се ли тревожи държавният глава от факта, че американски интернет концерни като Гугъл са активни в Русия и се използват дори от руски политици. Всички лични данни отивали в САЩ. Путин прекъсна младия мъж:

“Интернет беше създаден като специален проект на ЦРУ, така и продължава да се развива.”

Никой не се осмели да противоречи на казаното, макар по същество да е погрешно. След разкритията на Едуард Сноудън отпреди пет години стана известно колко съсредоточено американските тайни служби следят интернет. Но глобалната мрежа никога не е била проект на тайните служби на САЩ. Това би следвало да е ясно на Путин. Но не идеше реч за факти. Изреченото от него бе леко помахване към онези, които вярват в заговори на ЦРУ срещу Русия.

Този малък епизод показа, че теориите на конспирацията са станали ежедневие в политическия живот на Русия, казва Иля Яблоков. Руско-британският историк, който преподава в университета в Лийдс, от години проучва темата. Наскоро описа този феномен в книгата си “Fortress Russia”.

“Вярването в антируски заговор от страна на Запада отдавна е водещо в ежедневието”, казва Яблоков.

Телевизионни канали, както и този на отбранителното министерство “Звезда”, излъчват серии от предавания, посветени на заговори на ЦРУ срещу Съветския съюз. Развлекателни канали, като REN-TV, отдавна са се специализирали в областта на теориите на конспирацията по отношение на руски опозиционери, представяйки ги като “петата колонона на Запада”.

Миналата година по поръчка на всекидневника “Ведомости” медийни изследователи от агенцията “Медиялогия” анализираха руските медии в периода 2011 – 2017 г. Техният резултат: рязко са се увеличили публикациите по теории на конспирацията.

Само през тази година над 15 000 пъти е писано за заговори на чужди историци срещу Русия, клеймящи я като примитивна страна с цел да хвърлят на бунището славната й история.

Това е в унисон с друга теория на конспирацията – Западът искал да разгроми Русия. Най-известният привърженик на тази легенда е министърът на културата Владимир Медински, написал редица книги по темата.

Според проучването на “Медиялогия” в над 4000 публикации се твърди за съществуване на тайно световно правителство.

Как да се обясни подобно развитие?

Стават ли руските медии все по-булевардни с надеждата във времето на интернета да задържат читателите си? Със сигурност и това е един от факторите. Далеч с по-голяма тежест обаче е процесът след средата на 2000-те години, казва историкът Яблоков:

“Приблизително по това време Кремъл превърна теориите на конспирацията в инструментариум на политиката си.”

След Оранжевата революция в Украйна през 2004 г. президентът Путин сериозно се загрижил за собствената си власт. За него е било ясно, че и след втория си президентски мандат трябва да запази контрола си, макар да е нямал право официално да се яви на избори. Въпреки размяната на постове с премиера Дмитрий Медведев, не бивало да се създаде впечатление, че изградената от Путин система е слаба.

Една придворна държава от верни на Кремъл журналисти, интелектуалци, историци и политически съветници поде теориите на конспирацията, които по времето на разпада на Съветския съюз бродеха по политическата периферия, казва Яблоков. Според него Русия при Путин е обсадена крепост, възникнала от катастрофата на разпада на Съветския съюз, който пък бил резултат от чуждестранен заговор, осъществен благодарение на пета колона.

През 90-те години на миналия век подобни възгледи бяха разпространявани сред народа от противници на президента Борис Елцин посредством обикновени брошури по станциите на метрото. Сега благодарение усърдието на експерти на Кремъл подобин възгледи изведнъж се превърнаха в нещо нормално в медиите и в политическия дискурс. Руснаците станаха все по-податливи, тъй като теориите на конспирацията отдавна напуснаха политическата арена и се настаниха в жълтите медии – телевизионни сериали за тайни агенти и финансирани от чужбина опозиционери.

Въпреки постепеннното подобряване на условията на живот след 90-те години на миналия век, белязани от кризи, травмата от разпада на Съветския съюз не е преодоляна, казва Яблоков. И до днес това била основна тема, дори и за родените по-късно. Така се появила и една от теориите на конспирацията - Русия не можела сама да си е причинила такава загуба на статут и престиж като втора световна сила.

Все едно дали цената на петрола пада или рублата се обезценява, за много руснаци вината е на врага зад граница. Съветникът на Путин и експерт по валути Сергей Глазев съзира финансова война на САЩ срещу Русия и нарича смяната на властта в Украйна през 2014 г. “организиран от американските тайни служби неонацистки държавен преврат”. Според Глазев САЩ възнамеряват заедно с нацисти в Украйна и ислямисти да разрушат Русия. Това от векове била целта на Запада.

За щастие подобни националисти, като Глазев, които биха изкуствено замразили курса на рублата, нямат влияние върху руската парична и финансова политика. Тя се води от международно признати технократи, като шефката на Централната банка Елвира Набиулина.

И въпреки това привърженици на теориите на конспирацията дават дълги интервюта за вестници, гости са на дискусионни тв предавания, създават настроения с цел консолидиране властта на Путин. С изключение на казаното от Путин онова изречение през 2014 г., по върховете на властта не говорят открито по теории на конспирацията, тъй като са наясно, че това е нож с две остриета и в дългосрочен план би се превърнало в риск за системата Путин, е мнението на Яблоков.

Руснаците са свикнали с обясненията относно световното положение и в момента това е добре за Кремъл.

Но докога?

“Чрез теории на конспирацията може да се прави политика и срещу Кремъл”, твърди Яблоков. Действително отдавна дяснорадикални кръгове са на мнение, че с Путин в Кремъл се е настанил агент на Запада, който искал да съсипе Русия. Относно сътрудничеството с Китай в ютюб и в социалните медии циркулират мнения, че Путин е продал Сибир на Китай.

В момента Яблоков не съзира опозиционни политици, които открито да действат чрез теории на конспирацията. Критикът на Кремъл Алексей Навални бил популист, но отбягвал подобна заговорническа реторика. В противен случай привържениците му щели да го загърбят.

Ако обаче Русия попадне в тежка икономическа криза, положението може да се промени.

“Ако се появи голям популист, който да говори убедително за заговор на Путин срещу обикновения народ, би могло да стане опасно за Кремъл”, заключава историкът Иля Яблоков.