Покрай споровете между президентството и Министерския съвет (МС) кой да оглави делегацията ни за предстоящата в Ню Йорк сесия на ООН – премиер или държавен глава - и кога ще бъде подписан указът за освобождаването на главния секретар на МВР, двете институции все пак са успели да договорят десет посланически назначения. Очаква се днес те да бъдат гласувани на заседание на Министерския съвет и предложени на президента Румен Радев за подписване на укази.

На ротация тази година подлежат поне 20 титуляри на мисии в чужбина, но председателството забави този процес. Кои ще са новите назначения ще стане ясно след заседанието на кабинета, от Министерството на външните работи (МВнР) са пестеливи откъм имена, както и от МС и „Дондуков“ 2. Именно МВнР номинира титулярите на мисии.

Оттам споделят обаче, че има напрежение по някои важни мисии като тези в Париж, Берлин, Берн, Черна гора, представителствата ни в Брюксел.

Без министри и съдии

Заради медийни спекулации с имена от МВнР обявиха само:

„Министри и конституционни съдии не са били предлагани за посланици на президента и съответно той няма как да ги е отхвърлил.“

Става въпрос за публикации, които пращаха правосъдния министър Цецка Цачева в Черна гора, конституционния съдия Румен Нанков (пак там), както и министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски - в Германия. Според източници на Клуб Z от правителството името на Нанков е влязло в употреба заради предстоящата подмяна на състава на Конституционния съд. За там обаче отдавна се спряга Цачева. Във вторник в предаването „Лице в лице“ по бТВ Цачева категорично отрече, че е имало разговори да става посланик. Но не даде заявка, че би се отказала от място в КС, ако такова й бъде предложено. Ивайло Московски в действителност е искал да замине на задграничен мандат, но му е било отказано. Сега името му се спряга за Черноморската банка.

Макар и формално...

Все пак по отношение на Черна гора от МВнР смятат да предложат настоящия ни посланик в Швейцария Меглена Плугчиева.

В Париж външният министър Екатерина Захариева иска да изпрати един от заместниците си – дипломата Юрий Щерк. Радев обаче настоявал за друг дипломат от кариерата – бившия ни постоянен представител при Службата на ООН Петко Драганов.

Макар и формално президентът да няма право да кадрува в дипломатическата служба, а само да съгласува посланиците и да издава указ, именно той „спъна“ Плугчиева за поста посланик в Москва. Бившата вицепремиерка в кабинета „Станишев“ дори се бе сбогувала с мисията в Берн, но по настояване на президента в крайна сметка за Руската федерация замина Атанас Кръстин – секретар на Радев по външнополитическите въпроси. Плугчиева се ползва с добро име не само сред дипломатите, но от кабинета посочват, че социалистите така и не са й простили „измяната“ – от вицепремиер на Сергей Станишев до посланик при Бойко Борисов.

Мястото на Плугчиева в Берн може да бъде заето от Ради Найденов, който сега е на мандат в Берлин. Според неофициална информация президентът иска още един мандат за Найденов в Германия, но Законът за дипломатическата служба позволява само в извънредни случаи дипломат да не се прибере до България за срок от две години, преди да замине отново зад граница. За последно дипломатът бе министър в служебното правителство на Радев, оглавявано от Огнян Герджиков.

Премиерът–министър–посланик

Сред другите любопитни имена при предстоящите рокади е това на шефа на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. Тя е в списъка за Израел. Дали ще замине за Тел Авив обаче, все още не било ясно – самата Бъчварова не била взела окончателно решение. Иначе в публичните си изяви тя не отрича, че е спрягана за мандат.

Любопитно е готвеното назначение на социалиста Димитър Дъбов, известен сред червените редици като „Сивия кардинал на столетницата“. Дъбов дълги години бе в ръководството на БСП и главен секретар на партията, но изпадна в немилост при последните двама лидери Михаил Миков и Корнелия Нинова. Все още не е ясно къде заминава Дъбов. Слухове го пращат в „мисията на бившия главен прокурор Никола Филчев“ – в Казахстан. Защо кабинетът ГЕРБ изпраща дългогодишен функционер на БСП на мандат – няма обяснение.

Любопитен е казусът с бившия служебен премиер на президента Росен Плевнелиев - Марин Райков. В момента той е посланик в Рим, но ще бъде директно прехвърлен в Лондон без спирка в София. Причината е в Закона за дипломатическата служба, според който, ако Райков се прибере в България, трябва да му бъде предложен предишния пост, който е заемал преди заминаването си – а той бе премиер и министър на външните работи. И двата поста към днешна дата очевидно са заети.

Ротация на място

Спорни са и назначенията в мисиите ни към НАТО и ЕС в Брюксел. Възраженията са срещу идеята там да се разменят Иван Найденов (постоянен представител към НАТО) с Димитър Цанчев (постоянен представител към ЕС). Това се определя като „ротация на място“. От МВнР споделят, че тази идея може и да отпадне.

В началото на следващата година пък изтича мандатът на посланика ни в Анкара Надежда Нейнски. По информация на бивши дипломати от кабинета смятат да изпратят на нейно място настоящия титуляр на мисията ни в Париж – бившия външнополитически съветник на Бойко Борисов – Ангел Чолаков.

Покрай предстоящите ротации от организацията на бивши дипломати Българско дипломатическо дружество изпратиха на Радев писмо, в което настояват държавният глава да се противопостави на прехвърлянето на посланици от една столица в друга без престой в София. Както и срещу „ротацията на място“ в Брюксел, която те определят като „прецедент в световната практика“.