След шест дни препирни между Министерския съвет и президентската институция от правителството все пак са внесли нужните документи за съгласуване на предложението им до държавния глава Румен Радев да подпише указ за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Целта на оставката е Маринов да бъде избран за министър на вътрешните работи след подадената от настоящия титуляр Валентин Радев оставка. 

В резултат държавният глава вече е подписал указа, съобщиха от институцията.

Новината, че Министерският съвет се е съобразил с процедурата по съгласуване с президента на предложенията за издаване на указ, дойде тази сутрин от "Дондуков" 2. Така в четвъртък сутринта Народното събрание най-после ще гласува и трите планирани министерски рокади. Освен вътрешния министър траспортният Ивайло Московски и строителният Николай Нанков са в оставка, а за техните места Бойко Борисов предлага сегашния председател на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков и депутатката Петя Аврамова. 

На старта на пренарната седмица днес председателстващият Народното събрание Емил Христов (ГЕРБ) обяви, че утре смените в правителството ще се гласуват. Ако указ има - гласуванията ще са три. Ако не - две. Този казус обаче вече отпада.

За "всеки случай" премиерът Бойко Борисов е внесъл три различни проекторешения за министерски смени. Така персоналните промени в МВР, транспорта и регионалното министерство ще се гласуват поотделно от Народното събрание.

Историята с указа

Ремонтът на кабинета "Борисов 3" след жестоката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души, започна с фалстарт. Оставките трябваше да се гласуват през миналата седмица в четвъртък. Президентът Радев обаче не подписа указа за Младен Маринов (законът не му вменява и срок за това - б.р.) с мотива, че Министерският съвет не е спазил разпоредби от собствения си устройствен правилник - а именно процедурата по съгласуване на предложенията за укази. В резултат от ГЕРБ решиха гласуването на оставките на министри  - внесени от Бойко Борисов в пакет, тоест в едно проекторешение - да се отложат.

Това се случи, въпреки че Конституцията и законите не пречеха Маринов да бъде избран за министър и преди да спре да е главен секретар на МВР. От ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче оправдаха отлагането на оставките именно с липсата на указ. 

Сагата продължи в понеделник с опит коалиционният съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да покани Радев на среща, на която да изчистят недоразумението с процедурата за освобождаване на главния секретар. Която среща обаче президентът отказа - защото законов орган "коалиционен съвет" не съществува.

Преди ден Борисов обяви, че става дума за формалност и не вижда какви мотиви са нужни на държавния глава, за да положи подпис, когато Младен Маринов сам е поискал освобождаването си, за да стане министър. Президентът обаче остана непреклонен, че процедурата трябва да се спази " по устав".

Фалстарт на ремонта на кабинета и в транспорта

Опитът за смяна на подалия оставка Ивайло Московски като министър на транспорта също започна с фалстарт. Първият кандидат-министър - Александър Манолев - се отказа от номинацията си. Причината - медийни публикации за миналото му - поне това е официалната версия. Така отлагането на гласуването заради случая с Маринов "свърши работа" - в противен случай Манолев щеше да бъде избран, преди да реши да се оттегли.

В понеделник Борисов, след второто заседание на коалиционнния съвет, номинира за поста Желязков.

 
Третият сменен министър на гласуването утре трябва да е Николай Нанков, който също е в оставка. За поста му е предложена Аврамова. Това е министърът, който получи подкрепа от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" и от самото начало витаят слухове, че може да бъде "спасен". В крайна сметка тази оставка не бе оттеглена, както преди това се бе случило с оставки на енергийната министърка Теменужка Петкова и на социалния министър Бисер Петков.
 
Не се очаква на гласуването в Народното събрание утре от управляващото мнозинство да гласуват "против" предложението на Борисов за рокадата - защото това би било политически прецедент.