В седмицата на поредния „първи учебен ден“ (за едни повод за радост, а за други - за страдание) идва ред да отбележим още едно значимо събитие, а именно - началото на груповата фаза в Шампионската лига. Тъй че, ако сте на 12 (или имате дете на 12) и все още не откривате разлики между триъгълник и успоредник, най-престижният клубен турнир в света ще ви утеши през следващите месеци.

Е, нещото започна преди няколко часа, тъй че все още не е минало времето за начални прогнози и залози.

Няма да бързам да пророкувам кой ще стане шампион - финалът е чак на 1 юни 2019 г. и дотогава могат да се случат редица катаклизми. За сметка на това груповата фаза сама по себе си е достатъчен повод да се направя на Нострадамус.

Група А

Имаме три що-годе равностойни отбора в лицето на „Атлетико“ (Мадрид), „Борусия“ (Дортмунд) и „Монако“, както и амбицираните симпатяги, идващи от китното белгийско градче Брюж, което по население бие с малко Плевен.

В момента „дюшекчиите“ са като преял с дроб сарма гюлетласкач, който е започнал с фаул участието си в дисциплината. Едничката им победа в Ла лига от началото на сезона не изглежда никак заплашително. Въпреки това Антоан Гризман все някога ще влезе отново във форма, нали? „Монако“ на свой ред стартира още по-зле кампанията във Франция, а и като цяло не дава вид на отбор, който има сили да се бори за каквото и да е през този сезон нито на местна почва, нито в Европа. Лига Европа приляга повече на тима и точно това смятам, че ще се узакони през декември.

Снощните двубои затвърдиха още повече усещането, че „Борусия“ и „Монако“ нямат таланта отпреди няколко сезона и няма да представляват фактор в тазгодишната надпревара. Подредбата на планетите и фактът, че Меркурий е в трети дом, дават лек аванс на немците пред французите за второто място в групата.

Класиране в групата:

  1. „Атлетико“ (Мадрид)
  2. „Борусия“ (Дортмунд)
  3. „Монако“
  4. „Брюж“

Група B

Набедена за „група на смъртта“ от медиите, които все пак трябва да се опитат да генерират внимание към най-комерсиалния турнир. Нека си го кажем право обаче - „Барселона“ ще смаже и „Тотнъм“, и „Интер“, и ПСВ.

Истинската битка ще за второто място и ще се води между италианския и английския отбор. В първия им пряк двубой снощи „Интер“ взе драматична победа в добавеното време, но личното ми мнение, е че в крайна сметка превес ще вземат „шпорите“ поради, факта, че отборът им е сработен.

Любопитно е обаче какво ще сътворят „нерадзурите“ в останалите си срещи в турнира след седемгодишно прекъсване. И най-вече дали Мауро Икарди ще продължи да показва класата си и извън Ботуша, както успя да го направи при изравнителния си гол за 1:1 срещу лондончани. 

А за ПСВ ми е мъчно. По-голям малшанс при жребия не са имали, откакто съдбата ги изправи срещу „Лудогорец“ в групите на Лига Европа през 2013 г.

Класиране в групата:

  1. „Барселона“
  2. „Тотнъм“
  3. „Интер“
  4. ПСВ

Група C

„Група на смъртта“ volume 2. Само че отново изглежда доста очевидно кои два отбора ще излязат от нея - френският шампион ПСЖ и финалистът от миналия сезон „Ливърпул“. 

„Наполи“ сякаш е далеч от формата си през миналия сезон и неслучайно загуби точки още при гостуването си в Сърбия. Видя се, че отборът има трудности в нападение, а Аркадиуш Милик далеч не е играч от световна класа, какъвто неаполитанците се надяват да бъде/стане. 

В другото зверско дерби „Ливърпул“ разчекна парижани, които, къде с късмет, къде с хитрост успяха все пак да вкарат два гола и да загубят само с 2:3 в града на „Бийтълс“. Въпреки това от отбор с Неймар и Мбапе в редиците си се очаква далеч по-стойностна игра. На „Анфийлд“ звездите на ПСЖ бяха излезли да дефилират с новите си екипи на Air Jordan, а не да играят комбинативен и красив футбол. Всъщност какъвто и да е футбол, но два злощастни рикошета за малко да им подарят точка.

Давам предимство на „Ливърпул“ в крайното подреждане не само заради победата, а и защото Клоп е по-добър треньор от Томас Тухел и това няма как да не се прояви в рамките на 6 мача.

Класиране в групата:

  1. „Ливърпул“
  2. ПСЖ
  3. „Наполи“
  4. „Цървена звезда“

Група D

Тая група няма да я следи никой, освен местните фенове и любителите на залози. Общо взето всеки сезон плявата от всяка от четирите урни се събира заедно и генерира два напълно посредствени осминафиналиста. Тази година злата участ да бъде най-скучната група се падна на D.

Като алтернатива на двубоите между „Локомотив“ (Москва), „Шалке 04“, „Порто“ и „Галатасарай“ ви предлагам записи от световното по дартс, както и немските, романтични филми на Розамунде Пилхер. Все неща, изпълнени с много повече динамика.

Снощи се изиграха първите срещи и се потвърди аксиомата, че турските отбори са фактор у дома, а руските са туристи като гости. Подреждането след първия кръг навярно ще се запази и до самия край.

Класиране в групата:

  1. „Галатасарай“
  2. „Порто“
  3. „Шалке 04“
  4. „Локомотив“ (Москва)

Група Е

„Байерн“ обикновено не може да се оплаче от липса на късмет, освен в мачовете си срещу „Реал“ например. Баварците ще минат с лекота през „Аякс“ и „Бенфика“ и ще потренират вкарване на 4+ гола срещу слабака АЕК. Да им се чуди човек на гърците кога успяват да са добри на футбол от толкова много мързелуване по многото им плажове?

Второто място ще се реши между холандците и португалците, като няма голямо значение кой от двата отбора ще се класира напред, тъй като на осминафиналите ще бъдат бити от някой победител в друга от групите. Залагам на „Бенфика“, тъй като „Аякс“ прилича повече на рафт с артикули на промоция, отколкото на сериозен европейски гранд.

Класиране в групата:

  1. „Байерн“ (Мюнхен)
  2. „Бенфика“
  3. „Аякс“
  4. АЕК

Група F

Старите приятели от „Манчестър Сити“ и „Шахтьор“, които дружно прецакаха „Наполи“ през миналия сезон, се срещат отново. И толкоз откъм наличието на някакви по-интересни истории за споменаване от тази група. На „гражданите“ ще им е по-трудно да напълнят стадиона си в който и да е от мачовете, отколкото да си спечелят групата.

Що се отнася до „Хофенхайм“ - мястото му определено не е в Шампионската лига. Новият регламент на УЕФА, който класира първите 4 отбора от Бундеслигата директно в турнира на богатите, куца. Нито „Шалке 04“, нито „Хофенхайм“ ще предизвикат какъвто и да е интерес у неутралния зрител. Заради което и ще ги глобя с последно място в прогнозата ми.

Класиране в групата:

  1. „Манчестър Сити“
  2. „Олимпик“ (Лион)
  3. „Шахтьор“ (Донецк)
  4. „Хофенхайм“

Група G

След като миналата есен „Реал“ страдаше срещу „Тотнъм“ и остана на второ място в групата си, този сезон жребият му отреди може би най-лесните съперници. Липсата на Кристиано Роналдо няма да се усети преди елиминационната фаза, тъй че защитата на 13-ата титла ще продължи поне до пролетта (когато очаквам и да капитулира).

Отделно от това намирам за доста симпатично да се налага да гостуваш в Пилзен по чисто алкохо... ъм, спортно-технически аспекти. Чехите най-вероятно ще застинат на дъното на групата, но поне ще почерпят гостите си подобаващо в бирарите около стадиона.

Единствената неизвестна в групата е колко от футболистите ще се разболеят при гостуването в Москва. Но пък „червените“ фенове у нас могат да са щастливи, че поне един ЦСКА ще участва в някой от клубните турнири и през есента.

Класиране в групата:

  1. „Реал“ (Мадрид)
  2. „Рома“
  3. „ЦСКА“ (Москва)
  4. „Виктория“ (Пилзен)

Група H

В последната група ще е особено любопитно. Роналдо отново ще се изправи срещу „Манчестър Юнайтед“, докато все още се опитва да влезе във форма в новия си отбор „Ювентус“. А „Валенсия“ ще се опита да обърка сметките на сочените за фаворити англичани и италианци.

Имайки предвид неубедителната игра на „червените дяволи“ през последните... 5 години, то изобщо не изглежда гарантирано продължаването им към осминафиналите. Дори „младите момчета“ от Швейцария са способни да произведат някоя изненада и да заплетат битката за първите две места.

Класиране в групата:

  1. „Ювентус“
  2. „Манчестър Юнайтед“
  3. „Валенсия“
  4. „Йънг бойс“

Държа да отбележа, че не търпя отговорност за никакви загуби, които е възможно да генерирате, ако се вслушате в прогнозите ми, но пък обещавам да се похваля, ако позная развитието на повече от две-три от групите.

За съжаление, груповата фаза на Шампионската лига е всичко друго, но не и впечатляваща. И не виждам как това ще се промени скоро. Единствените генерални различия са в началните часове на мачовете – иначе казано, не забравяйте, че днес oтново трябва да сте пред телевизорите в 19:55 и 22:00, а не в 21:45, както бяхме свикнали доскоро. Всичко останало си е същото – едни и същи фаворити, едни и същи голмайстори, едни и същи вторник и сряда, в които жените и приятелките ви ще ви гледат накриво.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".