На 25 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да направи своето второ обръщение на сесията на Общото събрание на ООН - най-голямото събитие в дипломатическия календар. Докъде са стигнали отношенията между САЩ и ООН, година след като и Тръмп, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш направиха своя дебют? Коментар на ДПА.

Американският президент Доналд Тръмп никога не е харесвал ООН. Нарича я "клуб, в който хората да се събират, да разговарят и да си прекарват добре", и казва, че нейните разходи са "извън контрол".

Но докъде са стигнали отношенията между САЩ и ООН в момент, когато той се готви да направи своето второ изказване от трибуната на ООН следващата седмица?
САЩ многократно са се оплаквали, че плащат 22 процента от редовния бюджет на ООН. Този дял се изчислява по формула и въз основа на това колко голяма е икономиката на страната.

Тръмп предизвика страхове, че ще ореже американските вноски в бюджета на ООН за мироопазване с около 1 милиард долара миналата година.

Мнозина отдават признание на неговия посланик в ООН Ники Хейли за смекчаване на плановете му за драстични съкращения.

Освен това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви през юли реорганизация на нейното подразделение за мироопазване и планове за повишаване на ефективността на управленската структура, което, изглежда, държи Тръмп на разстояние.

"Мисля, че Хейли и Гутериш ще могат да кажат на Тръмп - с много възражения и компромиси - че са прокарали реформи за развитие, както беше обещано, когато Тръмп беше тук миналата година", казва експертът от ООН Ричард Гауън, старши сътрудник в Университета на ООН, който също така работи в Ню Йоркския и Колумбийския университет.

И добави:

"Съмнявам се, че Тръмп има някаква представа от подробностите на тези реформи, но може да определи това като победа".

Гутериш успешно развива отношенията с Тръмп. След среща в Овалния кабинет през май Тръмп публикува в Туитър своя снимка, на която е заедно с Гутериш и Хейли и прави жест с палците нагоре, заявявайки, че ръководителят на ООН "усърдно работи, за да "направи Общността на обединените нации отново велика".

А успехи имаше. Питър Йео, който ръководи независимата организация "Кампания за по-добър свят", застъпваща се за сътрудничество между САЩ и ООН, отбелязва, че екипът на Хейли постига успехи, преговаряйки в ООН по въпроси, сред които санкциите срещу Северна Корея.

Тръмп на трибуната на ООН.

Но макар че като цяло погледът на Тръмп вече не е насочен към ООН и бюджета, все пак има няколко конкретни агенции и споразумения на ООН, които са на път да понесат удари, защото не са в съответствие с философиите на Белия дом.

Във връзка с миграцията Вашингтон отказва да подпише Глобалната спогодба за миграцията, която страните от ООН финализираха през юли като първия общ международен подход по въпроса.

А Тръмп предизвика полемики, като изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата, което беше договорено под егидата на ООН, и от ядрената сделка с Иран, която беше подкрепена с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

САЩ също така не са се отказали от най-спорните си критики срещу ООН - че световният форум проявява пристрастия против Израел.

Антиизраелските пристрастия бяха посочени като оправдание за изтеглянето от Съвета за правата на човека на ООН и ЮНЕСКО, която се занимава с обектите на световното наследство.

А понякога става въпрос за пари, но не за финансите на ООН. Правителството на Тръмп дава да се разбере, че очаква възвръщане на инвестициите - нещо, което то силно заявява, когато отделни страни, подкрепяни от него, вземат в световната организация решения, които САЩ не харесват.

Например, след като САЩ решиха да признаят Ерусалим за столица на Израел, 193-членното Общо събрание на ООН гласува с огромно мнозинство за критика на този ход.

Тръмп заплаши да спре финансовата подкрепа за страни, гласували против САЩ, а Хейли се оплака, че от САЩ "се иска да си плащат за привилегията да не бъдат уважавани" в ООН.

"Приказките от типа "ние плащаме сметките" не помагат", казва Йео.

Когато отношенията между САЩ и ООН се влошават, "усещането може би винаги е малко като че настъпва краят на света", но това не е за първи път, казва Гауън.

САЩ бяха близо до това да загубят правото си на глас в Общото събрание при президентството на Бил Клинтън заради неплащане на дължимите вноски.

А дипломатическата атмосфера във връзка с Ирак през 2003 г. беше "напълно отвратителна", казва той.

Бунтът на САЩ срещу ООН не е странен, но това, което Гауън смята за "доста необичайно и обезпокоително" точно сега, е поведението на САЩ към ООН, съчетано с цялостното отношение на Тръмп към мултилатерализма. Тръмп многократно е критикувал НАТО, а миналия месец американският президент каза, че ще обмисли изтегляне от Световната търговска организация, "ако те не се стегнат".

Гутериш заяви в неотдавнашно интервю, че САЩ губят своята "мека сила", като отстъпват от водещата си роля. Този ход може да бъде опасен, тъй като "няма начин да се решат повечето проблеми в света без" САЩ, каза той през сп. "Атлантик".

Приключващият мандата си председател на Общото събрание - 193-членния парламент на ООН - повтори неговата позиция, като каза, че се извършва промяна от свят, доминиран от една единствена сила.

Без да спомене изрично САЩ, Мирослав Лайчак каза, че тази промяна се осъществява безконтролно и се извършват нарушения на международни споразумения, норми и правила "без наказание или без адекватна реакция, което може да подтикне други да направят същото".
 

"Ние наистина трябва да издигнем глас, настоявайки всички да уважават правилата, без значение колко голяма или малка е страната, за да не се окажем в свят, който не ни харесва", каза Лайчак. 

(БТА)