Още вчера, на срещата с Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов се похвали с резултата, обявен публично на голяма пресконференция днес - ниво от 4.7 на сто на контрабандата на цигари за второто тримесечие, след като през първото бяха отчетени 5 процента. На брифинга, където беше и главният прокурор, и цялото ръководство на МВР - заедно с министъра в оставка Валентин Радев, беше и главният прокурор на федерална провинция Бавария Рейнард Рьотле, "спонтанно" поканен, по думите му, от Борисов да присъства и се запознае с големите достижения.

Постигнатото ниво от 4.7 на сто е значим резултат, предвид 34.5-те процента контрабанден дял през второто тримесечие на 2010 г., стана ясно от представените данни.

Проучването е поръчано от пет компании - производителки и вносителки на тютюневи изделия и се прави чрез метода на преброяването на изхвърлените цигарени кутии. Основната извадка е от 20 големи града, в които живеят 3.38 млн. души или 47.1 на сто от населението на България. Фокус извадката е от 6 града, предимно в погранични райони, с население между 17 800 и 41 300 жители.  

Най-разпространени са контрабандни цигари "Комплимент" с дял от 17.5 на сто, които не са познати на легалния пазар, следвани от "Бизнес Роялс" - 5.7 на сто. Както и преди, най-много цигарена контрабанда идва от Турция, която държи 2.7 процента от констатираното ниво от 4.7 на сто контрабанда.

Хасково отново води в класацията на градовете, където консумацията на контрабандни цигари е най-висока - 15.3 на сто, следван от Велико Търново (13.3 на сто), Плевен (10.7 на сто), Перник (10 на сто), Видин (9.5 на сто), Асеновград (8.6 на сто), Пловдив (7.7 на сто), Благоевград (7.3 на сто) и още няколко български града като Бургас, Добрич, Пазарджик и Ямбол, където нивата варират между 6 на сто и 5.3 на сто.

С най-нисък дял на контрабандни цигари е Стара Загора (3.5 на сто), Шумен (2.7 на сто), Русе и София с по 2.4 на сто, както и Враца, Сливен и Габрово с констатирани нива от 2 процента.

Какво ни каза Борисов

Както и при представяне на данните от първото тримесечие, и сега думата взе Борисов, който похвали "успешните реализации в чужбина с Европол и партньорски служби" и особено в Испания, където са разкрити "огромни фабрики за милиони евра".

"От 2016 г. 16 фабрики в Европа са реализирани по международния обмен и двустранното сътрудничеството между службите. Повече от година и половина преследваме тези фабрики и не можем да стигнем до тях. Оказа се, че работят изключително конспиративно. Докарват работници от Молдова и Украйна", заяви Борисов и обясни, че са били оборудвали помещения, където работниците спортуват, хранят се и не излизат.

Така беше и с нелегалната фабрика за цигари в Карнобат, заради която бяха арестувани бизнесменът Миню Стайков, синът му и още неколцина. Там работели предимно граждани на Армения, а помещенията били напълно оборудване, така че работниците да не излизат навън.

"След като произведат, ги връщат обратно. След това продукцията се реализира от други хора. По същия начин се работи за горивата, месата и захарните изделия. От самото начало прокурорът е вътре в разследването. Не ме учудва, че вече сме под 10 на сто. Мисля, че в следващите месеци ще ги задържим. Когато парите са вътре в бюджета, дори и най-добрите анализатори и критици не могат да не го отчетат. Това е директен удар срещу корупцията, защото тези пари десетилетия наред замърсяваха политическата среда", подчерта Борисов.

Накрая премиерът благодари на министъра на вътрешните работи в оставка Валентин Радев за направените от него усилия на този пост.

"В политиката има и такива моменти, когато се поема политическа отговорност.  На всички ни е тъжно за това, но му благодаря и връщайки се в парламента с Емо (Емил Димитров-Ревизоро от Обединени патриоти, който също присъства на днешния брифинг - бел.р.) и останалите максимално да подпомагат и МВР, и всички останали организации. Мога да ви уверя, че с главния прокурор ще проявим все такава политическа воля", беше категоричен премиерът.

"Действително това не им харесва на олигарсите. Виждате веднага се разбушуваха и почнаха да правят проблеми, защото когато се конфискуват майбаси и ролсройси и това е болезнено, но в същото време тези пари могат да отидат за образование, здравеопазване, за нашите програми. Така че всеки да спазва закона", заключи Борисов.