Главният изпълнителен директор на Данске банк (Danske Bank) Томас Бьорген напуска поста си днес на фона на скандал за пране на пари, предаде Ройтерс, цитирана от ДПА.

Най-голямата датска банка обяви днес, че е разследвала трансакции за над $200 милиарда през периода 2007-2015 г. в клона си в Естония и е направила заключението, че най-вероятно голяма част от сумата представлява пране на пари, често от Русия, допълва "Маркетуоч". Разследващите са прегледали трансакциите на 15 000 клиенти, преди да се съсредоточат върху 6200, които според тях трябва по-сериозно да бъдат разгледани за признаци за пране на пари.

"Ясно е, че Данске банк не е поела отговорностите си по случая с предполагаемо пране на пари в Естония. Много съжалявам за това", каза Бьорген в изявление.

Данске банк посочи, че разследването на случая е довело до заключението, че Бьорген, председателят на съвета на директорите Оле Андерсен и целият съвет не са нарушили законовите си задължения към Данске банк.

Андерсен каза, че ще се оттегли от поста си, когато задачата му в банката е изпълнена. Той допълни, че има доверие на Бьорген, но е съгласен с решението му да подаде оставка.
Регулаторните органи и финансовата общност очакваха доклада на Данске банк, който бележи много важен момент за датската банка и бе предшестван от призиви на Брюксел за нов финансов орган на ЕС, който да се бори с финансовите престъпления. 

Една трета от пазарната капитализация на Данске банк се стопи през последните шест месеца главно заради опасения от евентуална намеса на американските власти.

По-рано тази година САЩ обвини латвийската Ей Би Ел Ви (ABLV Bank) в прикриване на пране на пари. САЩ предложиха Ей Би Ел Ви да бъде лишена от достъпа си до американската финансова система, което пък доведе до масово теглене на средства от банката и фалита й малко по-късно.

Макар Данске банк да няма банков лиценз в САЩ, евентуална забрана на американски банки да работят с датската институция ще доведе до изключването й от световната финансова мрежа. Данске банк, чиито акции поевтиняха с около 7.7 на сто след публикуването на доклада, понижи очакванията си за годишната чиста печалба до 16-17 милиарда датски крони спрямо предишната прогноза от 18-20 милиарда крони.