Станаха известни имената на мъжа и жената, отровени на 16 септември в ресторант Prezzo в Солзбъри, съобщава Нюз.ру. 

Както е известно, двама души пострадаха и в града избухна паника. Оказа се, че отровените са руснаци, но този път не е бил използван нервнопаралитичният газ новичок. Досега не бяха ясни самоличностите на жертвите. По предварителните данни отровната субстанция е стрихнин за плъхове.

Анна Шапиро. Снимка The Sun

Жената е сигурна, че е станала жертва на специалните служби на родината си. Тя е родом от Нижни Новгород, сега е гражданин на Израел. Казва се Анна Шапиро и е на 30 години. Съпругът й е 42-годишен британец на име Алекс Кинг, твърди вестник The Sun от 19 септември. 

Шапиро е категорична, че е била умишлено отровена. Първоначално се съобщаваше, че тя е в критично състояние, но бе изписана още на 17 септември, докато съпругът й остана на лечение. Анна е настанена в хотел в Солзбъри и е под полицейска охрана.

Шапиро разказа подробностите за случилото се. Двамата със съпруга й отишли в ресторант "Прецо" по препоръка на местен жител, от когото били наели къща в село Ландфорд в окръг Уилтшир, близо до Солзбъри. Ресторантът се намира само на 300 метра от пицарията, където през март в деня на отравянето им вечеряли бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Когато влезли в заведението, Анна и Алекс се пошегували, че се надяват да не бъдат отровени, защото вече се смятало, че всичко в Солзбъри е сигурно.

Тя си поръчала флорентинска пица, а съпругът й - риба, зеленчуци и картофи. Поискали и две чаши бяло вино.

Към края на храненето Алекс Кинг се почувствал зле и отишъл до тоалетната. След 15 минути съпругата му започнала да се тревожи, отишла в тоалетната и го видяла да лежи на пода с пяна на устата. Шапиро изкрещяла за помощ и също й станало лошо. И двете жертви били хоспитализирани и приведени в изкуствена кома.

"Сигурна съм, че руснаците ме мислят за британска шпионка. Аз познавам много богати бизнесмени от централната част на Лондон", разказва пред "Сън" Шапиро.

Тя работи като модел, а баща й е бивш висш военен служител.

"Аз публично се отричам от Путин и от моето семейство. Аз съм бивша руска гражданка. Баща ми беше генерал от руската армия и свиреше във военнен оркестър", обяснява Анна.

И продължава:

"Баща ми е възмутен от пътя, по който поех. Някой, който се представя за баща ми, стои зад серията заплахи в социалните мрежи и електронната поща, които непрекъснато получавам. Уплашена съм."

Според нея тя е обект на хора от обкръжението на Путин.

"Аз бях мишена на приближените на Путин. Те искат смъртта ми, защото се противопоставям на Путин и се отрекох от родината си. Русия е способна на всичко", твърди Анна.

И директно обявява:

"Владимир Путин иска смъртта ми."

Мъжът й вече се чувства по-добре и е дошъл в съзнание. За окончателното лечение лекарите изчакват резултатите от изследванията.

Източници на вестника от разследващите органи са споделили, че най-вероятно двамата са отровени със стрихнин, но все още не е уточнена отровата официално.

На 4 март т.г. в Солзбъри бяха намерени в безсъзнание Сергей и Юлия Скрипал. Те станаха жертви на новичок, поставен върху дръжката на входната им врата. Използването на химическо оръжие от страна на Кремъл стана повод за дипломатически скандал. Над 200 руски дипломати бяха изгонени от 29 западни държави. България се задоволи само с привикване за кратко на посланика ни в Москва.

По-късно в Солзбъри бяха отровени с новичок двама британци - Чарли Роули и приятелката му Доун Стърджънс. Жената почина, а Чарли се спаси.

През миналата седмица британските власти разкриха заподозрените като извършители на атаката срещу Скрипал. Това са Александър Петров и Руслан Боширов, които са агенти на руските секретни служби, и по-точно на ГРУ.

В момента в Берлин се лекува от отравяне Пьотр Верзилов, издател на групата "Пуси райът". Неговата съпруга твърди, че е отровен от руснаци агенти на службите.

Москва отрича всички обвинения.