Зам.главният прокрор Иван Гешев видя днес съпротива срещу специализираните съд и прокуратура, които вършат все повече работата, за която са създадени. И затова срещат все по-гоям отпор у всякакви среди, включително и медийни

Целта била тези структури да се престанат да съществуват, или да се затрудни максимално работата им. След което направи плавен преход към лошите грижи за съда, като добави: "включително и кадрово с нерешаване на социално-битовите условия най-вече на съда".

На въпроса от кого зависи това, тойпосочи Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Моята прогноза е, че ако не се решат условията – битови и кадрови на съда, СНС ще блокира до края на годината. И не може да се очаква нормално правосъдие."

Доскорошният шеф на спецпрокуратурата се застрахова, че под "нормално" разбира своевременно правосъдие, независимо дали оправдателни или осъдителни присъди, а не "след 4-5 години да сме забравили предмета на делото на първа инстанция".

Повод за коментара му даде операция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу дървената мафия, в рамките на която са задържани шефът на столичната Регионална дирекция на горите (РДГ) и на свогенското горско стопанство, плюс двама горски стражари и още един човек.

Изреждайки само "уникалните" успехи на спецпрокуратурата като КТБ, делото "Иванчева", откритите над 10 млн. лв. на Ветко и Маринела Арабаджиеви, за пръв път изправените "олигарси" пред съда (явно тях и Миню Стайков), Гешев обяви че за пръв път се намесват и в сегмента с горската мафия. Но не му е известно как с 40-50 прокурори ще се намесят във всички сегменти на престъпността.

И така дойде загрижеността му за спецсъдилищата. Гешев даде пример, че въпреки че при тях са се увеличили в пъти прокурорите, те пак не стигат, за да влизат в заседания. А това значи, че един и същи съдия не излиза от заседание, а пък има и семейство и деца.

"Да кажем - ние закрепваме положението. Не стигат прокурори, а ние сме три пъти повече от съдиите. За да не стигат прокурорите, това означава, че някой съдия не излиза от съдебни заседания. И това е 5 процента от истината, която мога да ви опиша - истината е трагична."

На журналистическия въпрос - откъде тази загрижост към колегите му в черни тоги, той каза:

"От чисто егоистичен интерес. Аз не мога да си презентирам работата, ако няма съд. Тук въпросът е държавата дали има интерес тези дела да стигнат до съда."

Що се отнася до задържаната свогенска група, от спецпрокуратурата и ГДБОП установили, че тя е изкарала 250 000 лв. само от началото на тази година, а иначе действа от 2014 г. Под ръководството на шефовете, които смазвали всички сигнали, прекратявали административни преписки и репресирали жалбоподатели, групата била взела "гората за бащиния" и извършвала поголовна сеч.

Самото сечене на гората се извършвало от социално-слаби, които не представляват интерес в разследването. Продукцията - и дърва за огрев, и материал, и пелети, е пласирана на териториите на София-град и област и Благоевградско - в Банско.