„Моята идеология е, че всяка страна, външна граница на ЕС, трябва да се стегне, да ѝ се помогне, ако трябва. Не виждам защо Виктор Орбан го тревожи, че „Фронтекс“ иска да го наблюдава. Ако се справи добре ще получи само аплодисменти.“

Това заяви при пристигането си в Залцбург премиерът Бойко Борисов в изказване, разпространено във фейсбук. Той пристигна в австрийския град за участие в неформалната среща на лидерите от ЕС. Тази вечер той бе на среща на ръководителите, членове на Европейската народна партия (ЕНП).

„Няма точка в днешното заседание на Министерския съвет, касаеща темата за санкции по отношение на Унгария“, ддпълни Борисов.

Той уточни, че темата е обсъждана само на оперативно заседание на кабинета. Резултатите от поставените на него за разглеждане въпроси нямат правна стойност.

"Колегите Симеонов и Каракачанов поставиха на обсъждане, ако един ден, след две години, се стигне до такова решение срещу Унгария, ние като правителство да се обявим срещу наказанието за Унгария в частта за отнемане на глас. Няма драма, няма нещо, което да е решено", каза още Борисов.

С германската канцлерка Ангела Меркел.

По-късно премиерът се срещна с председателя на Републиканската партия във Франция Лоран Вокиез и с лидера на испанската Народна партия Пабло Касадо.

„Обсъдихме миграционната криза, която засяга особено страните с външни граници на ЕС. Отново подчертах, че България се справя успешно с опазването на границата на Съюза готовността ни незабавно да бъдем приети в Шенген, след като отговаряме на всички критерии“, написа премиерът във Фейсбук.

С британската премиерка Тереза Мей.
С председателя на Европейския съвет Доналд Туск.
С австрийския канцлер Себастиан Курц.