Парламентът днес трябва да гласува предложените промени в състава на Министерския съвет - да освободи от постовете им като министри на МВР, регионалното развитие и транспорта Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски. Тримата подадоха оставки след трагичния инцидент край Своге, при който в катастрофа с автобус загинаха 17 души. Случаят разкри комбинация от злоупотреби, нарушения на нормативи, липса на контрол и безхаберие.

За нови титуляри на трите министерства са предложени съответно досегашният главен секретар на МВР Младен Маринов, депутатката Петя Аврамова и шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков.

Процедурата веднъж беше отложена заради липсата на указ на президента за освобождаването на Маринов като главен секретар. Румен Радев обяви, че подпис може да има само след съгласувателна процедура от страна на МС. Почти седмица по-късно и след поредица от остри реплики между президентската институция и управляващите, обвинения в нарочна конфронтация от страна на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към Радев и отсрещен отговор, че изглежда за правителството е непосилно да спазва закона, в сряда указът все пак беше подписан от държавния глава.

 
Радев обаче не скри критиките си към предложението на кабинета за нов шеф на вътрешното ведомство.
 
"След като правителството се съобрази със закона и задейства съгласувателната процедура за освобождаването на г-н Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес подписах указа. Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото", написа той в официалната си страница във фейсбук.
 
 
Освен напрежението около подписването на указа за Маринов в смените в МС се появи още една интрига. Първоначално предложеният за  транспортен министър Александър Манолев миналия четвъртък обяви, че се оттегля "заради публикации в някои медии".
 
 
Появиха се и предположения, че парламентарната група на ГЕРБ може да реши да спаси министъра в оставка Николай Нанков.
 
Парламентът днес ще гласува предложените промени в отсъствието на премиера Бойко Борисов, който е в Залцбург на неформална среща на държавните и правителствени лидери на ЕС. През годините при гласуването от НС на подобни смени в кабинета Борисов често е отсъствал. Последно при избора на Кирил Ананиев за министър на здравеопазването той пак не присъстваше в пленарната зала, а от БСП настояваха той да се появи. При предлагането на Меглена Кунева за министър на образованието в предишния кабинет Борисов отново отсъстваше, с обяснението, че лети за Лондон. И т. н.
Борисов е в Залцбург от сряда, 19 септември.
 
Кои са предложените за министри може да си припомните тук: