Журналисти от Казанлък и  Стара Загора излязоха на протест, засегнати от изказване на председателя на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов, съобщава бТВ. На брифинг вчера той каза, че националните и местните медии уронват престижа на Казанлък, като разпространяват клип с масов бой на роми в центъра на града.

На 17 септември след откриването на учебната година в центъра на Казанлък става сбиване заради девойка, пострадали няма. 

Официалната реакция от институциите за случилото се в центъра на Казанлък дойде едва вчера: „Става въпрос за чисто хулиганство. Не е допустимо в центъра на град Казанлък да се случват такива инциденти”, коментира комисар Георги Хаджиев, директор ОД МВР–Стара Загора.

Председателят  на общинския съвет Николай Златанов коментира инцидента като "морален и социален". "Проблемът в никакъв случай не е етнически", каза той. И обвини журналистите, че за да заработят няколко сребърника повече, са готови да загърбят доброто име на Казанлък. Местните медии се обидиха.

 „Лично аз бях изумен как един битов инцидент може да прерасне в нещо, което вълнува всички национални медии и от сутрин до вечер се коментира някакво сбиване в град Казанлък. Смятам, че проблемът в никакъв случай не е етнически, той по-скоро е морален и социален. Морален е за тези, които раздухаха този проблем чрез местните и националните медии и местни тролове и интернет платформи. Морален е, защото всички тези хора, най-вече местните, за няколко сребърника според мен са готови да продадат доброто име на града си, име, което ние градим вече толкова години. Неуважаеми опозиция и журналисти, няма етническо напрежение, различно от това в страната. Затова, моля ви, не се опитвайте на гърба на Казанлък, на доброто име на Казанлък, да заработите няколко сребърника”, каза той.

След изказването на Златанов снощи засегнати журналисти направиха молебен за свободното слово пред общината.