Парламентът избра тримата нови министри. Младен Маринов застава начело на МВР, Росен Желязков оглави транспорта, а Петя Аврамова - регионалното министерство. Новите министри бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и "Воля". От НФСБ обаче заявиха, че не са съгласни с оставките на старите министри. За Желязков и Аврамова гласуваха по 125 депутати, като единствено Маринов взе 126 гласа.

Основна тема по време на дълго проточилия се дебат бе дали кандидатите за министри да отговарят предварително на въпроси за това каква политика ще водят. Това бе искането на БСП. Зам.-шефът на парламента Емил Христов, който водеше заседанието, заяви, че ще им даде думата в края на дебата. Това обаче не задоволи социалистите.

"Да чуем първо каква ще е политиката на новите кандидати за министри", призова Драгомир Стойнев.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче поиска парламентът да да се придържа стриктно към правилника.

"Той е ясен - кандидатите са поканени, за да отговарят на въпроси. Да се стартира с разисквания, с поставяне на въпроси и съобразно преценката и дебата кандидатите да имат възможност да вземат участие. Няма как да изисквате предварително представяне на концепции. Не сме в процедурата на публичен подбор или разпит на кандидати за постигнатите резултати досега", обясни Кирилов.

Основната теза на опозицията бе, че смените на министри не са достатъчни и цялото правителство трябва да си подаде оставка.

Иван Иванов (БСП) заяви, че има недоверие на гражданите в МВР. Той припомни, че преди три месеца е имало вот на недоверие за сигурността, по време на който управляващите са мълчали, за да прикрият провалите в сектора.

"МВР изпълнява само политически поръчки. МВР си призна, че статистиката за престъпленията се манипулира от районните управления", каза Иванов.

Крум Зарков (БСП) попита Младен Маринов за това какво мисли за ареста на разследващи журналисти край Радомир.

Той припомни, че позицията на ГЕРБ е била, че журналистите сами са си виновни и полицията си е свършила работата. Христов повтори, че ще даде думата на Маринов в края на дебата.

"Това е въпрос за парламентарен контрол, не е свързан с визията за неговото министерство", каза още Христов.

На което Стойнев отговори, че управляващите избягват дебати.

"Желаете опозицията да се изговори. Тук не е конкурс за красота. Когато опозицията задава въпроси, кандидатите за министри са длъжни да отговорят", каза Стойнев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че обществото има нужда от промяна 

"Ние сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с единствената цел запазване на властта. Отлагане на неизбежното. Още малко купено време", каза Карадайъ.

Според него в управлението витае "властваща некомпетентност, бюрократско бездушие, популизъм във висша форма", а предсрочните избори са неизбежни, защото формулата на управлението е грешна.

Карадайъ смята, че е нужно реанимиране на държавността.

Социалистите зададоха и въпрос към Желязков за това каква ще е неговата политика по отношение на БДЖ. Славчо Велков (БСП) попита Маринов кой ще бъде негов главен секретар, дали се е спрял на кандидатура или ще чака да му посочат името.

Антон Кутев (БСП) предупреди, че вероятно ще има скандал. И изтъкна, че този път БСП няма да позволи кандидатите да говорят след разискванията. Христов изтъкна, че именно това е добрата парламентарна практика.

"И аз имам въпроси към Асен Гагаузов за регионалната политика, но него го няма. Много го питах, но той ме гонеше от кабинета си", каза Данаил Кирилов.

Георги Свиленски (БСП) припомни, че социалистите са искали оставката на Валентин Радев като шеф на МВР, но ГЕРБ не са приели това искане. И попита какво се е променило сега. Той призна, че докато Цветан Цветанов е бил вътрешен министър жертвите по пътищата са намалели, но изтъкна, че от тогава насам са се увеличили. Той също обърна внимание на проблемите в БДЖ, но изтъкна и концесията на летище "София", пощите, тол системата. Свиленски се усъмни в твърденията от страна на ГЕРБ, че оставките на министрите са мъжка постъпка.

Изказването на Свиленски предизвика отовор от Тома Биков (ГЕРБ)

"Вие не разбирате от оставки, случиха се доста неща във вашата градинка. Оставка не е имало, политическа оговорност още не е понесена. Имате право на критики. Но първо трябва вие да сте чисти, да сте казали кой от вашите хора е направил някъде беля. А такива има", каза Биков.

Свиленски припомни, че оставките на Теменужка Петкова, Бисер Петков и Делян Добрев не са били приети. Той попита и какво ще се случи, ако Николай Нанков остане като зам.-министър.

В изказване Данаил Кирилов заяви подкрепа към промените на министри. Според него обаче с оставка се накават достойни хора, които са работили и разликата се вижда от избирателите в сравнение с правителството на тройната коалиция.

"Няма да питам по кое време задлъжня БДЖ", заяви Кирилов.

Той каза, че познава и тримата кандидати за министри.

"Гарантирам, че Росен Желязков е прекрасен професионалист, юрист с изключителна квалификация и опит. С Петя сме заедно няколко мандата, тя е прекрасен регионалист. Главният секретар Младенов е достоен и качествен, успешен офицер", каза Кирилов.

И заяви, че в БСП са много добри в опозоряването на всеки човек.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки призова Кирилов да каже кой точно е правил далавери. Крум Зарков заяви, че не БСП, а ГЕРБ позори министрите, защото ги наказва с оставки.

"Начинът, по който се извършват тези кадрови промени е позорящ", заяви Зарков.

Кирилов припомни на Зарков, че от БСП са наричали ГЕРБ "убийци". Според него така доверие не се връща и затова управляващите правят политически актове, каквито БСП не прави.

Йордан Цонев (ДПС) заяви, че дебатът е за политиката на този кабинет. Той изтъкна, че има срив на чуждестранните инвестиции, което е най-важния индикатор за това как външния бизнес усеща "въпросната стабилност". Цонев изтъкна, че решението за влизането ни в еврозоната е прието с унизителни изисквания, което също е пример за това как работи кабинета.

"Правителството е с изчерпан потенциал. Но новите избори няма да проведат до нищо по-различно. Необходим е диалог и конкретна програма за развитието на България", каза Цонев.

Според него правителството е вкарало държавата в институционална криза.

Спас Гърневски (ГЕРБ) заяви, че няма как кандидатите за министри, още неизбрани, да дадат визия за управлението. Той  припомни, че трагедии като тази в Своге е имало и по време на управлението на БСП. Никой тогава обаче не е подавал оставки. Гърневски заяви, че държавата е била разграбена от БКП и ДС.

"Сривът на инвестициите не е ли за това, че инвесторите се притесняват, като виждат кой се кани да идва на власт", каза Гърневски.

Според него на следващи избори БСП вместо "червени бюлетини" ще получи "червени картони".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че в дебата не се чуват идеи. Той изтъкна, че подновяването на един кабинет е нещо нормално.

"Почетният председател на ДПС се изказа, че няма алтернатива на това управление. Аз му вярвам, той е стар политик. Президентът, издигнат от БСП, също каза, че няма алтернатива на това управление. Вярвам в неговата желязна закваска, военна, той е човек, който знае какво говори. Две трети от българския народ според социолозите не иска предсрочни избори", каза Сидеров.

И допълни:

"Иска ни се, не ни се иска, ние трябва продължим. И продължаваме със смени на министри." 

В изказване Марешки заяви, че от "Воля" са се били подготвили за дебат, но не е имало с кого да дебатират.

Той попита кой е писал техните опорки и "кои са водещите офицери, които карат определени хора, да говорят определени неща". Марешки заяви, че "Воля" ще подкрепи министрите, които са постъпили морално като са си подали оставките, но няма да подкрепя правителството "на килограм".

Зам.-шефът на ГЕРБ и лидер на парламентарната група Цветан Цветанов заяви, че е очаквал смислен дебат от опозицията.

Цветанов отрече твърденията на БСП, че управляващите нямат визия за управлението на страната и припомни, че партия ГЕРБ е получила най-висок изборен резултат на последните парламентарни избори. Той изтъкна, че правителството има програма и от нея няма отстъпление. За пореден път той заяви, че ще има увеличение на доходи, икономически растеж, повече приходи в бюджета и т. н.

"Уважаеми колеги от левицата, бихте ли казали дали във ваше управление сте имали възможността да декларирате подобни резултати", попита Цветанов. 

Той заяви, че новите министри ще продължат политиката на своите предшественици. В края на изказването си Цветанов призова депутатите да аплодират гости от парламента на Германия. От БСП обаче не станаха на крака, което предзвика критики от страна на Цветанов. Крум Зарков обаче изтъкна, че призивът за поздрав към гостите трябва да се отправи от председателя на парламента.

Малко преди гласуването единствено Росен Желязков заяви, че новите министри ще изпълняват програмата за управление. Той пое ангажимент "всички скептични усещание за усвояване на ресурси да получат гаранции за законосъобразност и ефективност". Така конкретните въпроси на опозицията не получиха отговор.

Част от министрите в кабинета присъстваха на заседанието на парламента. Новите министри бяха представени от вицепремиера Томислав Дончев, тъй като премиерът Бойко Борисов отсъстваше. Премиерът е на неформална среща на лидерите на ЕС в Залцбург.