Деян Ловрен е вторият хърватски футболист, световен вицешампион от руския Мондиал, сдобил се с повдигнато обвинение за финансови злоупотреби и фалшиви показания, съобщи държавната телевизия на страната. Той може да получи ефективна присъда до 5 години лишаване от свобода покрай сагата с бившия президент на "Динамо" (Загреб) Здравко Мамич.

Първият е асът на "Реал" (Мадрид) Лука Модрич. Той вече има обвинение от по-рано тази година, а сега прокуратурата е набелязала и Ловрен. В инстаграм футболистът на "Ливърпул" отрече той и адвокатите му да са получавали обвинителен акт. Отрече и вина.

През юни Здравко Мамич бе осъден на 6,5 години затвор за финансови злоупотреби на стойност 15 милиона евро при трансферите на Модрич и Ловрен, съответно в "Тотнъм" и "Олимпик" (Лион). Както и за укрити данъци на стойност 1,6 млн. Ден преди произнасянето на присъдата Мамич избяга в Босна и Херцеговина и заяви, че повече няма да се върне в страната си.

Защитникът бе трансфериран на френския клуб за близо 9 млн. евро плюс допълнителни 1,5 млн. за определени постижения през 2010 г. 

Обвинението в Хърватия доказа, че половината от тези пари са преведени на Ловрен, след което са отишли при Мамич. Защитната теза на боса гласеше, че той бил принуден да обещае огромни заплати на тези и други футболисти, за да ги задържи малко по-дълго в "Динамо" (Загреб) и съответно да ги продаде за повече на по-късен етап.

Така той подписал анекси към договорите им, че като компенсация те ще получат част от трансферната сума към клуба. Модрич обаче се оплете в показанията пред съда, а прокуратурата доказа, че анексите са сключени впоследствие, а не преди продажбите на "Тотнъм" и "Лион".

"След тренировката вчера научих, че хърватски, а след това и английски медии информират, че ми е повдигнато обвинение за лъжесвидетелстване по едно дело в Хърватия, пише Деян Ловрен в инстаграм. - Семейството и приятелите ми казаха същото. Новината обаче се разпространява от медиите преди аз и адвокатите ми да сме получили какъвто и да било документ. Това не е справедливо, правдиво и спортсменско. Но аз искам да кажа на всички, най-вече на моето семейство, приятелите, феновете в родината и тук в Англия, че съм невинен. Не съм извършил нищо престъпно. Горд съм от живота си, от всяка стъпка, от всичко, което сме изградили аз и моето семейство. С дълбоко възмущение отхвърлям всички обвинения и искам да заявя на всеки, който опитва да разруши репутацията на мен и на семейството ми, че няма да успее."