Примирието между президент и премиер продължи един ден. След като Румен Радев обяви, че позицията на премиера Бойко Борисов по отношение на Унгария е амбивалентна - една за пред Европа, друга в България, министър-председателят, който в момента е на неформална среща на лидерите на ЕС в Залцбург, обяви, че това са "голи приказки".

"Нямаме двояка позиция. В България това, което сме казали, сме го доказали", каза още Борисов.

След което той обвини Радев, че повтаря тези на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Позицията на ГЕРБ била ясна - нейните евродепутати гласували против санкции срещу Унгария. Докато в България БСП говорела в подкрепа на Орбан, нейните представители в Европарламента гласували против Орбан. 

Всъщност от българските евродепутати само бившият премиер Сергей Станишев (БСП), бившият регионален министър Искра Михайлова, Филиз Хюсменова и Илхан Кючук от ДПС и Светослав Малинов от (ДСБ) гласуваха "за" санкциите за Унгария.

Няма драма за Унгария

Същевременно Борисов обаче подчерта, че драма по темата "Унгария" нямало.

"Няма такава точка, нито в кулоари, никъде, да се обсъжда Унгария", каза той.

Вчерашното решение, което било взето на оперативно заседание с Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, било правителството да започне да разработва стратегия, "която България да има, ако, когато един ден се стигне до налагането на тази санкция".

"Правителството трябва да започне да разработва стратегия, с която, когато един ден, някога, ако се стигне до налагане на тази санкция - и вчера аз ви казах, че това според мен, ако се стигне, ще е след две години - и няма как Виктор Орбан да дойде да ме целува сега пред всички тук и да ми благодари за тази твърда подкрепа, която е имал от мене… И в България се разиграва драма, и то вижте по каква тема - която я няма в Европейския съвет", каза Борисов.

Според вицепремиерите му обаче Министерският съвет в сряда е решил да изготви позиция за Съвета на ЕС, в която да се посочва, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз. Дори Борисов да е прав, че все още няма взето решение, подкрепата за Орбан е факт. Такава практически декларира и президентът с думите, че "изключването и запушването на устата не са европейски принципи, те работят против самия ЕС"

Борисов не пропусна и да сподели недоволството си от късните тв изяви на коалиционните си партньори за Унгария.

След като приведе различни доказателства (някои от които взаимоизключващи се), че твърденията за двойственост на позицията му спрямо Унгария са "голи приказки" (а как да има двойнственост, ако няма такъв въпрос - бел. ред.), премиерът насочи вниманието си към поведението на президента.

"Аз не воювам. Той всеки ден излиза и казва нещо срещу нас. Айде в крайна сметка най-накрая да си направи партия, да оглави БСП, каквото иска, да си подреди министри, да излезе на избори и да го докаже. Другото са голи приказки от страна на президента и на БСП", каза той.

Държавният глава трябва да е баща на всички партии

Борисов реагира и на критиките на Радев към новоизбрания министър на МВР Младен Маринов.

"Един държавен глава не би ли трябвало да е баща на всички партии, обединител на всички партии", запита Борисов.

 "Разбира се, има си право на своето мнение. Ако аз започна да говоря за Пламен Узунов и за неговите съветници, това добре ли ще е, помага ли на институциите. Нима при него няма един с хитлеристки поздрав. В президентството е човек с хитлеристки поздрав, за същото аз махнах зам.-министър", продължи той.

Отговорността се поемала от тези, които управляват. "Ние така сме преценили, тези хора сме предложили, аз смятам, че те се справят добре", приключи той с темата за критиките на президента към кадровите решения на кабинета.  

"Всеки ден сме подлагани на критика, а не чухме нищо за БСП, за ролс-ройсите, нищо. Сега просто в България се вълнуваме повече от Унгария, без да има тема за Унгария, а тук разглеждаме "Брекзит", каза още Борисов.

Ако Манолев ми беше казал за катастрофата, щеше да остане

Борисов каза и че първият номиниран от него за министър на транспорта - Александър Манолев, който се отказа от поста заради информация, че преди време е участвал в катастрофа с жертва, е можело да остане, ако предварително му е бил съобщил за инцидента.

"Аз понеже от самото начало кандидатурата на Александър и смяната му - изцяло аз съм я движил тая работа. Той някои неща не беше споделил с мен. Не искам още с назначаването това да бъдат първите въпроси, които ти задават в телевизията. Той ми обясни за катастрофата, за инцидента с прокурорите, аз го извиках и го попитах - защо не ми каза. Щях да кажа - има такава и такава случка, невинен е, ще обясня. Ако беше казал, щеше да остане. Щяхме да обясним", коментира Борисов пред журналисти, след като днес депутатите избраха новия транспортен министър Росен Желязков и колегите му Младен Маринов - на МВР, и Петя Аврамова - на МРРБ.

Манолев, след като заяви, че се отказва от поста, каза, че става дума за "координирана атака от определена група, която със скалъпени твърдения се опитва да саботира работата ми".

Хубаво е да се обсъжда нещо преди да го изпляскат в медиите

Премиерът коментира и думите на коалиционния си партньор Волен Сидеров, който обяви, че началникът на кабинета му Румяна Бъчварова влияела на решенията му за кадровите промени в кабинета.

"Сидеров много добре знае кой може да ми влияе. Хубаво е да се обсъжда нещо преди да го изпляскат в медиите. Нали те (бел. ред. "Обединени патриоти") държаха на диалога. Тя (бел. ред. Румяна Бъчварова) стана наскоро баба и като четат с роднините ѝ подобни неща, е страшно потискащо за тях", добави премиерът.