Европейският съюз остана без решения по две от кризите си - миграцията и Брекзит - след първия ден на неформална среща на върха на 28-те в австрийския град Залцбург, предадоха световните агенции. Австрия в момента председателства Съвета на ЕС, където са представени държавите му членки.

Няма напредък към споразумение за Брекзит и в частност по ключовия въпрос за режима на ирландско-британската граница, казаха лидерите на Литва и Словакия след приключването на работната вечеря на лидерите, снощи, където говори британската премиерка Тереза Мей, предаде Ройтерс. 

"На този етап сме в застой. Няма напредък", каза президентката на Литва Далия Грибаускайте пред агенцията. А словашкият премиер Петер Пелегрини добави: "По въпроса за границата няма напредък. Нека видим какво ще покаже дискусията между 27-те утре".

Той имаше предвид днешното заседание, на което ще се съберат лидерите на 27-те страни членки без Мей. 

Българският министър-председател Бойко Борисов пристига на срещата.

Според Пелегрини британската министър-председателка е потвърдила в словото си, че страната й ще напусне през март, както е предвидено, и че няма да има втори референдум за членството в ЕС.  Преди срещата премиерите на Малта и на Чехия Джозеф Мускат и Андрей Бабиш в отделни изказвания се обявиха за втори британски референдум за оставане или напускане на ЕС.

"Знам, че за мнозина от вас Брекзит не е нещо, което искат, но е важно да сме наясно: Няма да има втори референдум в Обединеното кралство", им е казала Мей, цитирана от "Политико".

Тя се е обърнала пряко към колегите си около масата с призив да се откажат от неприемливите си искания, които според нея можели да разкъсат Великобритания и да отговорят подобаващо на нейния "сериозен и работещ" план за Брекзит, изложен преди два месеца в правителствената резиданция Чекърс край Лондон. 

Мей ги е попитала как биха постъпили, ако от тях бъде поискано да се съгласят на "юридическо разделяне" на техните страни. Именно това целял ЕС, настоявайки за безконтролна граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Това означавало британската провинция да остане територия, в която да важат икономическите правила на ЕС. 

"Убедена съм, че съм формулирала сериозни и работещи предложения. Разбира се, няма да се споразумеем по всички подробности, но се надявам да отвърнете подобаващо", казала тя, имайки предвид своя план от Чекърс.

Според нея проблемът можел да бъде разрешен, ако се гарантира "търговия без пречки", предвидена в плана от Чекърс. 

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние пристига на срещата.

Мей засега не показва признаци да се отклони от този план за Брекзит, подложен на критики както от ЕС, така и от вътрешната опозиция в нейната Консервативна партия, която е за "твърд" Брекзит.

Междувременно  крайно консервативният британски всекидневник "Телеграф" публикува днес изтекъл до него вътрешен меморандум на консерваторите, според който те обсъждат смяната на Мей като лидер не по-късно от датата на Брекзит, 29 март 2019 година. В документа, чието факсимиле вестникът публикува, се казва, че Мей ще бъде принудена да се оттегли и има списък на вероятните й приемници. С най-големи шансове са отбелязани бившият външен министър Борис Джонсън и депутатът Джейкъб Рийс-Мог.

 
Според правителствен източник, цитиран от Ройтерс, Мей щяла да излезе с нови предложения за границата на Северна Ирландия "когато му дойде времето", което явно в този момент не е подходящо. Брюксел засега не я притискал силно, за да не я изправи пред открит разрив с вътрешната й опозиция.
 
Мей в разговор със словашкия си колега Петер Пелегрини.

За липсата на напредък говори и ирландският премиер Лео Варадкар при пристигането си в Залцбург вчера.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер също каза пред репортери, че до споразумение с Великобритания все още е "твърде далече".

 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно), бивш министър-председател на Люксембург и приемникът му Ксавие Бетел в приятелска прегръдка.

"Аз съм много положително настроен... Не искам да ... наказваме британците, защото са решили да напуснат", каза пред репортери унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от "Политико". "Те са велика нация, така че трябва да имаме честен подход и да постигнем добра сделка с тях за това как да продължим".

Унгарският премиер Виктор Орбан (в средата) в разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц (вляво) и с датския си колета Ларс Локе Расмусен.

Според неназован служител от ЕС въпросът за границата можел да бъде улеснен, ако се постигне споразумение за улеснение на търговията подобно на това между ЕС и Япония. Засега обаче такова предложение към Лондон още не е отправено формално. 

Според хора от преговарящия екип на Брюксел проблемът не е само митнически, но също и в това, че трябвало да се гарантира влизащите в ЕС британски стоки да бъдат произведени според правилата на ЕС - нещо, което Лондон иска да избегне.

Туск към Мей: Съжалявам, няма череши

Най-емоционално и най-остро за Брекзит се изказа председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Още сутринта той пусна в инстаграм своя снимка с Тереза Мей. На нея Туск подава на британската премиерка сладкиши.

„Парче сладкиш може би? Съжалявам, няма череши“, гласи текстът към снимката.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A piece of cake, perhaps? Sorry, no cherries. #brexit #salzburgsummit2018 #theresamay #donaldtusk #europeancouncil #europeanunion #euco

Публикация, споделена от Donald Tusk (@donaldtusk) на

 

Това е намек към позицията на Еврокомисията, че Великобритания не може да се облагодетелства от едни сфери от единния пазар, докато сама се изключва от други като свободата на движение. А преговарящият за Брекзит от ЕС Мишел Барние почти не пропуска да използва по адрес на Лондон израза „бране на череши“.

На заключителната пресконференция Туск изтъкна няколко важни според него точки от обсъждането на Брекзит в Залцбург:

• Няма да има споразумение без задължиелна и със законова сила поправка, известна като backstop. Според Брюксел и Дъблин е необходима с цел избягване на въвеждане на „твърда“ граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

• Ще бъде бъде изработена съвместна политическа декларация, която да изяснява бъдещите отношения между Обединенто кралство и ЕС. Но предложението от Чекърс на Тереза Мей за икономическо сътрудничество няма да проработи.

Председателят на Европейския съвет очаква най-интензивни да бъдат преговорите за Брекзит през октомври, на срещата на върха на ЕС. Колкото до евентуална среща през ноември, той уточни, че тя не трябва да бъде наричана извънредна, а спешна. И допълни, че има шанс такава и да не бъде свикана. Всичко зависи от това какво ще се случи през октомври.

И за пореден път Туск изтъкна колко е тъжен заради факта, че Великобритания ще напусне ЕС.

„Мисля, че е важно и за двете страни да се доближат една до друга, - каза Себастиан Курц. - Да дадат по нещо. Успяхме да избегнем твърд Брекзит. Ние, 27-те (членките на ЕС без Великобритания – б.р.), се споразумяхме, че през октомври ще завършим преговорите,а след това, през ноември, ще поставим чертата под тях.“

За миграцията

Лидерите не успяха да изгладят напълно и различията си по въпросите на миграцията. Единственото, за което са се договорили, е, че съюзът трябва да сътрудничи по-тясно с Египет по въпроса, съобщиха рано тази сутрин участници в срещата на върха, предаде ДПА.

Френският президент Еманюел Макрон (вляво) в разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Изразена е била подкрепа за разговори между ЕС и Египет и за среща на високо равнище, посветена на сътрудничеството по въпроса с мигрантите и икономическото сътрудничество, която би могла да се състои през февруари в Египет. Туск ще представи тези идеи на египетския президент Фатих ас Сиси, с когото ще се срещне скоро в Ню Йорк. 

Юнкер заяви пред германската агенция, че страните членки не са постигнали достатъчно компромиси през първия ден от неформалната среща на върха. Италия, Австрия и няколко централноевропейски страни са застъпили позицията, че единственият начин да бъде спряна нелегалната миграция е да бъдат укрепени външните граници на ЕС. Те същевременно са продължили да отхвърлят всякакви опити за преразпределяне на кандидатите за убежище в рамките на съюза. 

Други правителства искат решаване на този висящ проблем, опасявайки се, че той ще помогне на популистките партии да спечелят значително влияние в изборите за Европейски парламент следващата година. 

Някои страни се противопоставят на плановете за разширяване на пълномощията и персонала на "Фронтекс" - агенцията по охрана на външните граници на ЕС.

"Дискусията по вътрешните аспекти на миграцията потвърди, че различията остават", каза източник от ЕС за състоялите се разговори по време на снощната лидерска вечеря.

Обсъжданията за финансовите решения на споровете за миграцията в ЕС трябва все пак да се съсредоточат върху хората, а не върху парите, каза люксембургският премиер Ксавие Бетел, цитиран от ДПА.

Лидерите обсъдиха възможността за финансов принос от страните членки, които отказват да приемат кандидати за убежище от главните държави на пристигане на мигранти в Южна Европа.

"Ние не сме на пазара. Не говорим за килими, а за хора", заяви Бетел пред репортери във втория ден от срещата.

"Ако започнем (да говорим) колко струват мигрантите, това е срам за всички ни", каза той.

Италианският министър-председател Джузепе Конте също даде да се разбере, че не разглежда икономическите форми на солидарност като начин за решаване на миграционния въпрос. Според него икономическите приноси са само "остатъчна възможност".

"От значение е това, че има широко участие в механизма за преразпределение", заяви той.

Италианският министър-председател Джузепе Конте.

Италия е част от страните в ЕС, които са против имиграцията, но нейното правителство иска преразпределение на кандидатите за убежище, а други твърдолинейни правителства като това на Австрия и други страни от Централна Европа са против механизъм за разселване на мигранти.

Домакинът на срещата, австрийският канцлер Себастиан Курц (вдясно), разговаря с холандския министър-председател Марк Рюте.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че миграционният въпрос може да бъде решен само чрез съсредоточаване върху защитата на сухоземните и морските граници на ЕС.

Разговорите ще продължат днес. 

Пристигайки на вечерята, Юнкер отново призова за солидарност в Европа, като добави, че тези, които отказват да приемат бежанци, трябва да споделят това бреме по други начини. 

(БТА и екип на Клуб Z)