"Демократична България" оповести декларация по повод позицията на българското правителство по санкциите на ЕС срещу Унгария. В декларацията се казва, че с подкрепата си за Унгария ГЕРБ се нарежда до "пуделите на Путин в ЕС, до Орбан, Льо Пен и Салвини".

От формацията изтъкват, че Борисов работи срещу обединена Европа, защото самият той не спазва европейските стандарти за правосъдие, конкуренция и свободни медии. И се припомня, че Виктор Орбан е подкрепил противниците на присъединяването на Македония към ЕС и НАТО.

Ето пълния текст на декларацията

"Г-н Борисов,

Обръщаме се към Вас, не защото Ви вярваме, а защото – по силата на изборните резултати – Вие сте лидер на най-голямата българска партия и министър-председател на всички българи. И защото получихте гласовете на много български граждани, които искат България да бъде част от Европа, силен и равноправен член на ЕС, а не далечна периферия, троянски кон на източни диктатори.

България е по-важна от нашите различия.

Днес цяла България е изправена пред важно решение – дали ще бъде част от силна и единна Европа, дали ще бъде равноправен член на ядрото на ЕС или ще се върне назад – в бедността и несигурността на 90-те години. И дори по-важно – дали заедно с европейските си партньори ще изградим Европа, която може да защити правата, сигурността и достойния живот на всеки свой гражданин.

Европа, която може да наложи силна обща политика срещу нелегалната миграция и тероризма.

Европа, която може да се противопостави на корупцията и организираната престъпност.

Европа, която защитава личната свобода, свободата на словото и свободата на предприемачеството дори тогава, когато корумпирани властници искат да ги потиснат.

Г-н Борисов, ние разбираме Вашия личен интерес да работите срещу единна Европа – защото сам Вие не спазвате европейските стандарти за правосъдие, конкуренция, свободни медии. Ние разбираме и интереса на олигарсите, които Ви подкрепят – за тях единна Европа означава край на безнаказаното крадене на парите на българските и европейски данъкоплатци. Разбираме и зависимостите на Вашата партия и коалиционните Ви партньори от режима в Кремъл – зависимости, които естествено Ви нареждат до пуделите на Путин в ЕС, до Орбан, ЛьоПен и Салвини. До тези, които блокират общата миграционна политика, общата енергийна политика, общата борба с корупцията.

Но Ви припомняме, че българският национален интерес е противоположен на интересите на олигарсите и източните диктатури. Българският национален интерес е над партийните Ви зависимости и интереси.  В разрез с българския интерес, Орбан застана на страната на противниците на присъединяването на Македония към ЕС и НАТО на предстоящия референдум, като подкрепи прокремълската позиция на ВМРО-ДПМНЕ.

Шикалкавенето и опитите да се криете зад Сидеров няма да помогнат! Заемането на ясна позиция по казуса “Орбан” е неизбежно. Особено след като евродепутатите от ГЕРБ вече избраха да подкрепят неговия корупционен модел на управление и съпротивата му срещу върховенството на правото.

Изправен сте пред дългосрочен избор за идентичността на ГЕРБ и, което е неизмеримо по-важно, за мястото на България в рамките на променящия се ЕС. Ако Ви е останала някаква собствена воля за защита на националния ни интерес, опитайте да застанете, поне външно, до лидерите на единна Европа – до Себастиан Курц и Австрия, до Еманюел Макрон и Франция, до Ангела Меркел и Германия, до Марк Рюте и Холандия. Ако пък нямате тази сила – нека всеки български гражданин види ясно истинското лице на Вашето управление, за да избере бъдещето си оттук нататък, а ГЕРБ открито да се нарече Граждани за евразийско развитие на България."