Световното по волейбол навлиза във втората си фаза, в която 16 отбора са разделени в четири групи - по две в Италия и България. Мачовете са от петък до неделя. Нашите са в група G заедно с отборите на Иран, САЩ и Канада, а всички двубои ще се играят в столичната зала "Арена Армеец".

Първата среща на "лъвовете" е срещу иранците - на 21 септември от 20:30 ч. От този съперник е една от двете загуби на тима на Мондиала досега - 1:3 във Варна.

Резултатите дотук се зачитат, което означава, че за да се класират за финалната шесторка нашите трябва да запишат три победи. В събота България се противопоставя на фаворита в групата САЩ, а в неделя завършва срещу Канада. 

Треньорите от "българската" група дадоха пресконференция днес.

"Три мача в три дни - програмата става по-тежка, но това се отнася за всичките отбори, поставени сме в еднакви условия, започна селекционерът Пламен Константинов. - Каквото е за нас, това и за тях. Колко сме готови, ще видим в игра. Трябва да сме по-категорични в завършващата фаза на геймовете. В ключовите моменти трябва да се поема повече отговорност от опитните играчи. Имахме възможности мачът срещу Полша да го вкараме поне в тайбрек. Ако бяхме успели, не се знаеше как щеше да завърши. Моето усещане беше, че можехме да го спечелим."

При баланс три победи и две загуби треньорът като цяло е доволен от отбора си.

"Недоволен съм единствено от мача с Иран, в другите не мога да кажа, че отборът не е играл. Знаехме, че Иран е прекият ни конкурент, тъй като Полша е пред останалите и може би това ни натежа, защото направихме невъзможно количество грешки и то голямата част от тях са в първите два гейма. 22 сбъркани сервиса, 11 грешки в атака... Това обикновено не го правим, за цяла година нямаме мач с 11 грешки в атака. Това направи голямата разлика, но и там имахме възможност да спечелим четвъртия гейм. Изпуснахме два момента в гейма, които ни костваха загубата", направи равносметка Константинов.

Очакванията му за петък?

"Надявам се утре мачът да е различен. Мач с мач не си прилича. Това, което Полша може да направи срещу Иран, ние не можем. И обратното. Състезателите са различни, оттам и тактиката."

Възможно ли е отборът да запише три поредни победи във втората група?

"Толкова напред не ми се мисли, но ако останем с две загуби е напълно реално да се класираме. Само три отбора са без загуби - САЩ, Италия и Полша, всички останали са с една или две. Въпросът е можем ли да постигнем три от три. Хубаво е да видим първият мач как ще протече. Много зависи как ще започнем. Ако спечелим утре, срещу американците няма да имаме какво да губим. Те са най-силният отбор, но имаме нашите шансове . Реално ако си говорим, три победи в тази група ще е над очакванията на всички. Не е невъзможно. На отбора ни му липсва малко вяра. И вяра един към друг в малко по-тежки моменти, защото с този състав не сме играли на голямо първенство. Казах им, че единственият мач, който не можеш да спечелиш, е този, който не вярваш, че ще спечелиш", рече треньорът.

Единствено Теодор Тодоров не е в добро физическо състояние - получил е спазъм в гърба преди мача с Пуерто Рико. Константинов изрази надежда, че след ден-два ще може да разчита на Тодоров за цял двубой, а не само за една-две блокади.

"Когато играеш у дома винаги има по-големи очаквания, но това е една тежест, която трябва да се научиш да носиш, така Пламен Константинов коментира домакинския фактор. - Публиката трябва да я използваме в наша полза. Тя може и да ти натежи, ако не вървят нещата. Но ако си близо до противника, може да ти помогне и да направи разликата в един мач. Да се надяваме, че тук българите ще бъдат повече, защото в мача с Полша, съотношението в залата беше 60:40 за поляците."